Резултатът от реставрацията на най-старата маслена картина изненадва дори и експертите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 31 януари 2020 в 00:43 4235 0

Кредит Wikipedia

Общ изглед в отворен вид на триптиха Гентски олтар или Поклонение пред Мистичния агнец.

Историята помни различни катастрофи, свързани с реставрацията на антични предмети и картини. Преди няколко години особен шум се надигна около неуспешната реставрация на картината Ecce Homo, шеговито оприличавана на картоф или маймуна, която обаче повиши повече от четири пъти посещаемостта на испанския град Борха. 

Конкретно този случай е дело на аматьор, но дори когато реставрацията върви добре, има възможност за грешки, както показва последният опит.

Триптихът Гентският олтар, е считан за най-старата картина с маслени бои в света. След като направената флуоресцентна рентгенография разкрива множество направени промени, Белгийският кралски институт за културното наследство разкрива истинското лице на мистичния агнец от картината.

Откритието, покрито под слоеве боя без обяснима причина около 1500 г. не е това, което се очаква, поне не и от кураторите. 

Ръководителят на реставрацията Елен Дюбоа (Hélène Dubois) споредля, че откритието на истинския първообраз на този шедьовър е било "шок за всички - за нас, за църквата, за всички учени, за международния комитет, проследяващ проекта".

Института инвестира милиони долари във внимателното премахване на добавяните слоеве маслени бои, сантиметър по сантиметър, използвайки най-фини четки, скалпели и лупи, внимателно съблюдавайки през цялото време да не бъдат унищожени оригиналните следи на братята Ян и Хуберт Ван Ейк.

Процесът на реставрация. Кредит: KIK-IRPA

"Освободен от дебелите слоеве жълт лак и грубо покритие с боя", божественият агнец сега е втренчил в нас свежи, почти приличащи на човешки очи.

От Кралския институт споделят, че "нямат думи да опишат резултата". Но в интернет се срещат доста - "ужасяващ", "кошмарен", "смущаващ", "странен", "отблъскващ", "ужасен опит да се нарисува агне".

Някои потребители на Twitter също споделят дълбоките си чувства, породени от агнето.

"Виждам само Новото Агне. Постоянно. И Той ме вижда... Той вижда всичко. 10/10 биха коленичили и биха се молили."

Дори и агнето да изглежда зле направено, експертите смятат, че вероятно е трябвало да изглежда така. Ярките му очи и бледо розовият нос ни напомнят, че това е изобразяване на Исус Христос. 

Но вероятно през Средновековието този интензивен и неотстъпчив поглед е станал прекален и художници са решили да направят божествения агнец малко по-неутрален.

Сега кураторите търсят още по-задълбочено, за да открият какво още може да е скрито в известната картина. Около 70 % от оригиналните панели изглежда са покрити с последващи рисунки според властите и заедно с агнето, няколко малки сгради са открити от екипа на института, губейки едва 5% от оригинала в процеса. 

Но предстои още много работа, това са едва долните панели. Скоро реставрацията ще продължи на втория ред и истинският вид на шедьовъра на братята Ван Ейк ще бъде най-после разкрит. 

Източник: Science alert - Experts Restore World's Oldest Oil Painting Only to Reveal a Disfigured Jesus Lamb

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !