Рядък скъпоценен камък прилича на Бисквитеното чудовище

Майката природа трябва да е фен на „Улица Сезам“.

Ваня Милева Последна промяна на 28 януари 2021 в 00:02 4322 0

Колекционер от Бразилия открива този ахат, вид кварц, който запълва празнини в различни вулканични скали и който прилича точно на Бисквитеното чудовище. Кредит: Kennedy News & Media

Колекционер от Бразилия открива този ахат, който прилича точно на лицето на куклата Бисквитеното чудовище от „Улица Сезам“.

Ахатът, открит в Соледаде, находище на скъпоценни камъни в южната част на Бразилия, е точно копие на синята кукла с кръгли очи от "Улица Сезам". След като собственикът й, колекционерът на минерали от Калифорния Майк Бауърс (Mike Bowers), публикува снимка на ахата във Facebook, той стана много популярен.

„Не осъзнавах, че Бисквитеното чудовище е толкова добре познато и част от световното културно наследство“, заяви пред Live Science Бауърс. Оттогава с него се свързва актьорът, който играе „Бисквитеното чудовище“ в „Улица Сезам“, разказва колекционерът. Официалният акаунт в Twitter на „Бисквитеното чудовище“ (Cookie Monster) също приветства ахата.

Ахатът стигна до Бауърс през ноември чрез бразилския гемолог* Лукас Фасари (Lucas Fassari), който го е придобил заедно с многобройна партида ахати от Соледаде. 

*Гемологията е наука, занимаваща се с естествени и изкуствени материали от скъпоценни камъни. Тя е клон на минералогията, която е дял от геологията. Някои бижутери са академично обучени гемолози и са квалифицирани да идентифицират и оценяват скъпоценни камъни.

Бауърс веднага закупува ахата „Бисквитеното чудовище“, но го публикува онлайн до 16 януари, тъй като е бил болен от COVID-19.

Точно копие на  „Бисквитеното чудовище“. Кредит: Kennedy News & Media

Ахатите са форма на кварц, който е кристална форма на силициев диоксид, която кристализира в кухини във вулканични скали. Кухините се образуват от газовите мехурчета в горещата лава. С течение на времето и лавата се охлажда, водата, наситена със силициев диоксид, прониква в кухините. По-късно, когато водата се изпари, силициевият диоксид остава по стените на кухината, създавайки цветни пластове кристали. Цветовете се образуват от химическите примеси в силициевия диоксид и от разстоянието между кристалите.

Някои ахати изцяло запълват своите вулканични кухини, но в много от тях оставят малки празни пространства вътре, облицовани с искрящи, обърнати навътре кварцови кристали. В случая с ахата на „Бисквитеното чудовище“, тези кухини приличат на две оцъклени кукленски очи и ентусиазирано ухилена уста.

"Донякъде е необичайно да се намери форма на лице при ахатите, но в много случаи това е като да гледаш облаците и да видиш някакво лице", обяснява Бауърс. "Това, което прави ахата „Бисквитеното чудовище“ уникален, е, че просто няма съмнение - ясно е, това е „Бисквитеното чудовище“ и няма нужда от обяснение."

Друга уникална характеристика на ахата „Бисквитеното чудовище“ е, че лицето се появява от двете страни на изсечения камък, добавя Бауърс. Обикновено кухините не са подредени толкова добре, че да създадат огледален образ.

Бауърс споделя, че засега планира да запази камъка. "В крайна сметка може да се окаже в музей или в ръцете на колекционер от висок клас".

Източник: Rock collector finds rare gemstone that looks like Cookie Monster, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !