С пистолет и три бутилки ром. Така бе пресечен за първи път Ламанша от параход

На тази дата през 1816 г. "Елиза" стана първият параход, който прекоси Ламанша

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 март 2022 в 00:00 9862 0

Корабът „Елиза“

Кредит Wikimedia Commons

Корабът „Елиза“.

Създателят на първия параход Робърт Фултън построява през 1807 г. кораба „Клермонт“, който е обслужвал маршрута по река Хъдсън от Ню Йорк до Олбани за 32 часа. Но още няколко години, използването на параходи е ограничено само до речни пътища. Хората не вярват в надеждността на новите парни машини за морски и океански рейсове.

Първият параход, извършил морско пътешествие, е корабът „Елиза“. Неговата история е следната:

През 1814 г. в Англия е построен корабът  „Марджъри” (Margery) с водоизместване от 70 тона и дължина около 20 метра. Година по-късно френският предприемач Пиер Андриел купува и преименува в "Елиза” (Elise).

Андриел възнамерява да извърши голям подвиг -  да пресече Ламанша с парахода, за да убеди общественото мнение, че парните кораби са  достойни за океана.

На 17 март 1816 г. Елиза тръгва от Нюхейвън, разположен на осемдесет километра южно от Лондон. В полунощ излиза буря и Андриел е трябвало да заплашва собствения си разбунтувал се екипаж с пистолет, за да продължат напред. Той обещава да даде три бутилки ром на първия, който забележи френското крайбрежие.

След 17 часа в морето „Елиза“ стига до Хавър.


Плавайки по Сена пристига в Париж на 28 март и се превръща в сензация. Две малки салютни оръдия са монтирани на носа, за да поздравят Луи XVIII.

В разгара на народното ликуване крал Луи XVIII пристига на кораба, извършил истински подвиг, но този триумф не бе достатъчен, за да гарантира съдбата на компанията на Андриел, времето още не му е настъпило и твърде много недоверие все още има към прогреса. Независимо от това, Андриел ще продължи в същия дух, ставайки корабособственик в Средиземно море.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !