01 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

СПИН се превръща в хронично заболяване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 декември 2015 в 14:06 174960
Снимка: Wikimedia

Преди само около тридесет години, диагнозата ХИВ беше равносилна на смъртна присъда.

Подобренията при медикаментите и в познанията ни за механизмите на ХИВ инфекцията днес я правят сравнително лесно за поддържане хронично заболяване подобно на диабета, хронично-високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания.

Хората с ХИВ днес живеят по-дълго, а графиката наскоро публикувана от Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) показва, че в САЩ средната продължителност на живот на заразените с ХИВ значително е нарастнала от 1987 г. насам. [1]

За мъжете, средната продължителност на живот се е повишила с 34% от 37,9 години през 1987 г. до 50,8 г. през 2013 г. При жените подобрението е дори още по-значително - средната продължителност на живот е скочила с 41,2% от 35,2 години през 1987 г. до 49,7 години през 2013-та.

Средна възраст при смърт от СПИН в САЩ през различните години. Графиката показва разделение според пола, както и общата продължителност на живот на заразените и при двата пола. Източник: J Xu, CDC

По-добрата продължителност на живот при ХИВ-позитивните пациенти изисква навременно започване на терапевтичните процедури, както и достъп и стриктно следване на дълготрайна терапия и медицински грижи. Както е отбелязано в статия, публикувана миналата година в списанието AIDS, ХИВ-позитивните индивиди, които започват анти-ретровирусна терапия дори при нисък брой CD4 T клетки - индикатор за разстроена имунна система - значително подобряват продължителността на живота си, като едновременно се понижава нивото на вируси и се повишава броят на CD4 T клетките, което е доказателство, че имунната им система се възстановява и може да контролира вирусната инфекция. [2]

Преди две години, в статия за ХИВ инфекцията в The Lancet, група от лекари написаха: "Свързаните със СПИН заболявания вече не са основната заплаха, но са се появили нов набор от усложнения вследствие на инфекцията с ХИВ, в резултат на което СПИН се е превърнал в нещо като ново хронично заболяване, което за много хора трае в продължение на няколко десетилетия от живота им," [3] За хората с ХИВ, основното притеснение се превръщат здравословните проблеми, които се появяват вследствие на имунната недостатъчност или нежеланите ефекти от приема на анти-ретровирусни медикаменти. Това може да включва повишения риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркти, както и някои типове рак и неврологични заболявания.

За инфекция, чиято преживяемост преди не чак толкова време се измерваше в рамките на месеци, сегашните ХИВ позитивни пациенти могат да очакват да доживеят десетилетия, стига да се лекуват правилно. Това изумително подобрение на продължителността на живот е доказателство за напредъка при лечението и поддържането при ХИВ. Това включва откриването и разработката на анти-ретровирусните медикаменти, подобренията при леченията на опортюнистични инфекции и напредъка в познанията ни за патофизиологията на този изумителен вирус.  

Литература:

(1) QuickStats: Average Age at Death from HIV Disease, by Sex – United States, 1987-2013. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 64(43): 1228. (2015)

(2) MT May et al. (2014) Impact on life expectancy of HIV-1 positive individuals of CD4+ cell count and viral load response to antiretroviral therapy. AIDS. 28(8): 1193–1202

(3) SG Deeks et al. (2013) The end of AIDS: HIV infection as a chronic disease. Lancet. 382(9903): 1525-33

Източник: Body Horrors, Discover Magazine


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.