Сърдитите тийнеджъри Т. rex израстват много бързо, докато други тероподи се развиват по-плавно

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 ноември 2020 в 00:49 2256 0

Кредит Wikimedia commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Скелет на Tyrannosaurus rex от Музея за естествена история Карнеги в Питсбърг.

Ако някога сте си мислили, че бързо порастващите тийнейджъри са като тиранозавър - винаги гладни и с лош нрав - може би сте по-прави, отколкото предполагате. Кралят на месоядни животни е имал значително по-различен модел на растеж от другите месоядни динозаври, който е белязан от период на изключително израстване, през който те вероятно са били по-гладни и по-ядосани от всякога. Междувременно дори тероподите с подобен размер достигат огромния си размер чрез бавен и стабилен растеж, се съобщава в публикация в Proceedings of the Royal Society B.

Подобно на пръстените на стволовете на дърветата, нашите кости запазват запис на своето развитие в растежни слоеве. След наблюденията, че T. rex и най-близките му роднини преживяват неимоверно увеличение на размера си през юношеските си години, д-р Том Кълън (Tom Cullen) от Музея Фийлд се опитва да провери дали това е универсална черта сред динозаврите със сходен начин на живот.

"Искахме да разгледаме широк спектър от различни тероподи, двукраки, месоядни динозаври, за да разберем по-широките модели на растеж и еволюция в групата", разказва Кълън. "Искахме да разберем специално как някои от тях са станали толкова големи - дали начинът, по който расте T. rex e единственият начин това да се случи?“

Отговорът е не, твърдят Кълън и колегите му в новата публикация. За да стигне дотам, Кълън пробива костите на тероподите с различни размери, включително Сю, един от най-големите и известни T. rex за всички времена.

Повечето от тези динозаври имат костни пръстени, показващи стабилен растеж през целия им живот, включително алозавриди, други тероподи, някои от които се доближават до размера на T. rex, живеейки в 40-те си години. Тиранозаврите са изключение. Кълън установява, че Сю спира да расте на около 20-годишна възраст, но доживява приблизително 33. За да достигне огромния си размер толкова бързо, нейните тийнейджърски години трябва да включват нарастване с по 15-20 килограма седмично.

Птиците са оцелели тероподи и израстват напълно докато са млади. Но тиранозаврите и много други изчезнали тероподи имат повече общо с крокодилите и алигаторите, които продължават да растат през целия си живот, вместо да достигнат определен размер и да спрат.

Въпросът, на който екипът се опитва да отговори, е по-сложен от простото измерване на темповете на растеж на различните видове динозаври. Точно както някои хора развиват определени части от телата си пред други, което води до неудобен етап, преди цялото тяло да навакса, е възможно при динозаврите да се е случило същото.

Д-р Кълън изследва проба от лявата бедрена кост на Сю. Авторите обаче установяват, че костите, които не носят теглото на динозаврите се изменят през живота и не пазят много растежните пръстени. Може би предните крайници на T. rex са израствали по-рано от останалата част на тялото и всъщност може да са били достатъчно дълги, за да са полезни на младите динозаври.

Въпреки че изследването се фокусира върху тероподите, Кълън отбелязва, че някои от тревопасните динозаври, ставали плячка на T. rex, също са имали бърз юношески растеж. Алозавридите, от друга страна, ловуват завроподи, на които им трябва много повече време, за да достигнат пълния си размер.

„Не можем да кажем със сигурност, но може да има някакъв вид селекционен натиск, за да могат целурозаврите да растат бързо, за да се справят с плячката си, или натиск над алозавридите да продължат да нарастват, тъй като плячката им също увеличава размера си," предполага Кълън.

Той обаче признава, че това е спекулативно, тъй като ни липсват познания за това каква част от диетата на тези хищници е съставена от непълнолетна плячка.

Източник: IFLScience - T. Rex Had A Teenage Growth Spurt, But Other Dinosaurs Grew Slow And Steady

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !