08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Съставена е най-голямата 3D-карта от 3 000 галактики на 13 млрд св. години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 май 2016 в 15:35 99442

Международен екип, ръководен от японски изследователи са създали 3D-карта от 3000 галактики на разстояние 13 милиарда светлинни години от Земята с помощта на спектрографа Fiber Multi-Object Spectrograph (FMOS) на 8,2-метров оптичен телескоп "Subaru".

Въз основа на това първо комплексно проучване от такъв мащаб, екипът отново потвърждава правилността на Общата теория на относителността, точно сто години, след като Алберт Айнщайн я публикува на 11 май, 1916 г., съобщи Astronomy now.

Общата теория на относителността (Die Grundlagen der allgemeinen Relativitätstheorie) е публикува в "Annalen der Physik", немско списание за физика, в същото, в което преди десет години е издадена и Специалната теория на относителността:

В края на 1990-те години се откри, че Вселената се разширява с ускорени темпове, а учените отдавна се опитват да обяснят защо.

За да проверят теорията на Айнщайн, екип от изследователи, водени от Teпи Окумура (Teppei Okumura) и Тиаки Хикаде (Chiaki Hikage) Института Кавли по физика и математика на Вселената, а също и Томонори Тотани (Tomonori Totani) от Токийския университет, използвали данни от FastSound Survey за скоростите и клъстеризацията на повече от 3000 далечни галактики.

Техните резултати показват, че дори и далеч във Вселената, Общата теория на относителността е валидна. Това подкрепя идеята, че разширяването може да се обясни с космологичната константа, както бе предсказана от Айнщайн в неговата теория.

Експерименталните резултати показват разширяването на Вселената, в сравнение с това, което е предвидено от Общата теория на относителността на Айнщайн в зелено. Илюстрация Teppei Okumura.

"Ние тествахме теорията на относителността на разстояния по-далече от всеки друг преди нас. Това е привилегия да публикуваме резултатите си 100 години след като Айнщайн предложи теорията си,"- заяви Teпи Окумура.

Досега никой не бе успял да анализира галактики на разстояние повече от 10 милиарда светлинни години от нас, но екипът преодоля тази бариера благодарение на FMOS на телескопа "Subaru" телескоп, който може да изследва галактики, отдалечени на 12.4- 14,7 милиарда светлинни години от нас.


vmv
Рейтинг : 12424
13.05 2016 в 09:05 2
+ 0
- 4
Еуфорична заблуда:
От 14 замервания, 9 са извън "теорията" в зелено (която си е глупава хипотеза за първично яйце)
+ 6
- 0
Поредния ритник в зад**ка на антирелативистите.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.