Създадена е нова инсталация за производство на кислород от лунен прах

Ваня Милева Последна промяна на 20 януари 2020 в 14:39 4083 0

Кредит NASA

Въпреки че Луната няма атмосфера, там има много кислород, смесен с праха върху лунната повърхност под формата на оксиди.

Миналата година бе публикувана научна статия как да извлечем кислород от лунния прах, наречен реголит. Сега изследователи ще се опитат да направят първият прототип на кислородна инсталация в по-голям мащаб..

Ако тя заработи, би могла да осигури за хората важен ресурс, който да подпомогне бъдещите мисии на Луната и може би дори да позволи създаването на дългосрочни лунни бази и колонии.

„Наличието на собствено съоръжение ни позволява да се съсредоточим върху производството на кислород, измервайки го с масспектрометър, тъй като се извлича от имитация на реголит“, заяви химикът Бет Ломакс (Beth Lomax) от Университета в Глазгоу, Шотландия.

"Възможността да се набавя кислород от ресурси, намиращи се на Луната, очевидно би била изключително полезна за бъдещите лунни заселници, както за дишане, така и за местно производство на ракетно гориво".

Лунна база - илюстрация на художник. Кредит: P. Carril/ESA

Съоръжението, създадено в Европейския център за космически изследвания и технологии в Нидерландия на Европейската космическа агенция, ще използва техниката, разработена от Ломакс и нейните колеги.

Въз основа на върнатите проби лунен реголит - прах, камъчета и почва по повърхността на Луната - се знае, че в този материал има много кислород. Между 40 и 45 процента от теглото на реголита е кислород.

В миналото са правени опити да се разбере как да се извлича кислород от имитации - точни копия на лунния реголит, създадени на Земята, но без особен успех - добивът на кислород е или твърде сложен, или твърде нисък.

Но екипът на Ломакс направи пробив, използвайки техника, наречена електролиза на разтопена сол.

Първо, реголитът се поставя в мрежеста кошница. Добавя се електролита - калциев хлорид - и сместа се загрява до около 950 градуса по Целзий, температура, която не разтопява материала. След това се прилага електрически ток. Кислородът се извлича и мигрира към анода, където може лесно да се отстрани.

Кредит: Lomax et al., Planetary and Space Science, 2019

Така може да извлече до 96 процента от кислорода в реголита, а като допълнителен бонус материалът, останал от този процес, е смес от метални сплави.

„Това е още една полезна насока на изследване - да разберем кои са най-полезните сплави, които би могло да бъдат произведени и за какво могат да бъдат изпозвани“, заяви ученият, специалист по материалите Александър Мюрис (Alexandre Meurisse) от Европейската космическа агенция.

"Могат ли например да бъдат печатани с 3D принтер или ще се нуждаят от прецизиране? Прецизната комбинация от метали ще зависи от това откъде на Луната се добива реголитът - ще има значителни регионални различия."

Източник: A New Facility Is Set to Produce Oxygen From Moon Dust at an Unprecedented Scale, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !