Създадоха изкуствена кожа, която може да усеща болка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 септември 2020 в 13:20 5845 0

Кредит Wikimedia commons CC ASA 4.0

Учени създават изкуствена кожа, която има способността да реагира на болка, както истинската човешка кожа. Разработката е публикувана в списание Advanced Intelligent Systems

Целта на изследването е да се подобри протезирането, като се създадат по-добри алтернативи за кожни импланти и дори "да се увеличи или компенсира човешка кожа за разработването на реалистични хуманоиди", пишат в труда си учените от Технологичния университет в Мелбърн, Австралия. 

Устройството, усещащо болка, имитира нервните пътища, които свързват рецепторите в кожата с мозъка, за да повторят изключително бързия ответен отговор на човешкото тяло.

"Кожата ни е най-големият сетивен орган в тялото със сложни структури, създадени да изпращат бързо предупредителни сигнали, когато нещо боли", обяснява водещият изследовател Маду Баскаран (Madhu Bhaskaran). "Постоянно усещаме неща през кожата си, но отговорът на болка идва само в конкретен момент, както когато докоснем нещо много горещо или твърде остро. Никакви електронни технологии не бяха способни реалистично да имитират това толкова човешко чувство на болка - до сега".

Прототипът е тънка изкуствена кожа, която може да усети промяна в натиск, топлина или студ. След достигането на определени граници кожата реагира като истинската човешка кожа.

"Това е критична стъпка към бъдещето разработване на усъвършенствани системи за отговор, от които се нуждаем, за да осигурим наистина умни протези и интелигентни роботи", смята Баскаран. 

Създадени са и други прототипи от по-тънки и разтегливи материали, които могат да отговорят на промените в температурата и натиска.

"Докато някои съществуващи технологии използват електрически сигнали, за да имитират различни нива на болка, новите устройства могат да реагират на истинско механично налягане, температура и болка и да дадат правилния електронен отговор", обяснява първият автор на изследването Атаур Рахман (Ataur Rahman). "Това означава, че нашата изкуствена кожа знае разликата между нежно докосване на игла с пръст и случайно набождане на нея - критична разлика, която никога досега не е постигана електронно".

Източник: Futurism - Scientists Invent Artificial Skin That Can Feel Pain

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !