Сексът е болезнен за една от всеки 13 жени, но никой не иска да говори за това

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 14:44 9437 0

Кредит SCIENCE PHOTO LIBRARY

Проучване сред 7000 сексуално активни жени на възраст от 16 до 74 установи, че сексът е болезнен за много жени, но те не обичат да говорят за това, пише ВВС news.


Проучването, публикувано в BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, подсказва, че проблемът се случва много по-често, отколкото се предполагаше.

На медицински език състоянието се нарича диспареуния и неговите симптоми и прояви се различават значително. Болката може да идва или от външната повърхност на гениталиите или по-дълбоко в таза при дълбок натиск срещу шийката на матката. Болката може да бъде локализирана или по-обща, а също - повече или по-малко интензивна. Но без значение как се проявя диспареунията, всички жени, страдащи от това имат едно общо нещо - те не обичат да говорят за това.

Лекарите обясняват, че има начини за лечение, но това е сложен въпрос. По принцип, основната причина не винаги е физическа - понякога е психологическа или социална и с това е много по-трудно да се справя. И все пак жените все още третират темата като табу и предпочита да избягват интимен контакт, отколкото да говорят със своите лекари за това.

От тези, които са съобщили за болезнен секс - 7,5%, повечето са в края на 50-те и началото на 60-те си години, но след тях, най-често срещаната категория са жени на възраст между 16 и 24 години. 

"Работата е там, че повечето проблеми, макар и малки в началото, могат лесно да се развиват в нещо по-голямо, независимо дали това се отразява на нашето здраве или начина ни на живот. Сексът може да е табу, но той е важна част от живота ни и не трябва да бъде нещо, от което лесно да се отказваме. Ето защо е важно да говорите с вашия лекар, ако възникне такъв проблем. Не приемайте съвети от интернет, просто говорете с лекаря си и се опитайте да намерите решение" - съветва сайтът ZMEScience.

"Много жени, които съобщават за болезнен секс, имат и други проблеми в сексуалните функции: 62,0% съобщават за липса на интерес към секса (за сравнение - 31,9% при жените с никаква болка), 45,2% съобщават за вагинална сухота (за сравнение - 10,4%), 40,2% са съобщили за проблеми с климакса (за сравнение - 14,4%), и 40.1% докладвани липсва удоволствие (в сравнение с 9,9%). Болезненият секс е силно свързан с всички проблеми на сексуалните функции, които установихме и по-специално - с вагиналната сухота, чувството на тревожност по време на секс и липсвата удоволствие от секса" - обясняват изследователите.


"Често сексуалното образование е за полово предаваните инфекции и бременността, но то трябва също да подготвя младежижите да мислят за това, което прави секса приятен и как да споделят какво им харесва и не им харесва в отношения на доверие и уважение", - отбелязва водещият изследовател д-р Кърстин Мичел (Kirstin Mitchell) от Университета на Глазгоу.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !