Шокиращо масово измиране на корали в Азия (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 26 март 2017 в 09:00 4887 0

Източник: Thomas DeCarlo

Неочаквано избелване на корали е наблюдавано в Южнокитайско море - показател, че рифовете могат да изпитват ефектите на затоплянето значително повече от обкръжаващия ги океан, което ги прави още по-уязвими на климатичните промени, съобщава New scientist.

Изследванията показват, че усилията за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий съгласно Парижкото споразумение вероятно няма да са достатъчни за опазване на тропическите рифове. 

През юни 2015 г. Южнокорейското море се е затоплило с 2 градуса в отговор на природното явление Ел Ниньо. Никой не е очаквал това умерено покачване да предизвика толкова значителни щети по коралите. Около атола Донгша, в северната част на морето, обаче температурата на повърхността е скочила средно с 6 градуса, което е погубило 40% от коралите.

Тази температура е резултат от това, че плитките води около атола са се затоплили много повече от обкръжаващия го океан, показват проучванията на Томас деКарло (Thomas DeCarlo) от Университета на Западна Австралия. В допълнение необичайно слаби ветрове по време на същия период са забавили разпръскването на жегата към океана и тя е останала хваната в рамките на острова.

Източник: Thomas DeCarlo

"Океанските температури вече се затоплят поради промените в климата. Но това, което изтъкваме, е, че преди всичко местните аномалии на времето или процесите като по-слаби ветрове, могат да увеличат дори още повече температурите на рифовете", обяснява ДеКарло.

Откритието е в тон с проучванията от други коралови рифове, допълва Бил Легат (Bill Leggat) от Университета Джеймс Кук в Таунсвил, Австралия. "Доказателствата показват, че тези локални условия тласкат много по-често коралите над нивата на избелване", обяснява той.

Температурите на морската повърхност по света са се увеличили средно с 0,07 градуса за едно десетилетие поради затоплянето на климата. Това увеличава рискът Ел Ниньо и други местни аномалии на времето да вдигнат температурите на рифовете до опасни нива. 

Тропическите коралови рифове са чувствителни дори на незначителни температурни аномалии, дори от 1 градус, обяснява ДеКарло. По-топлата вода премахва оцветяването на фотосинтезиращите водорасли, които подхранват коралите, което води до обезцветяване и дори смърт.  

За да проучи дали предишни събития Ел Ниньо са причинили избелването на атола Донгша, екипът учени е анализирал сърцевината на 22 коралови скелети. Резултатите са показали, че малко под половината корали са били избелени по време на събитията Ел Ниньо през 1983, 1998 и 2007 г. Но по време на Ел Ниньо през 2015 г. 100% от коралите са се избелили - най-тежкото събитие за атола Донгша през последните 40 години и вероятно и преди това, обяснява ДеКарло.

Повечето бъдещи прогнози за кораловите рифове при сценарий от глобално затопляне с 2 градуса взимат предвид само затоплянето на заобикалящия океан, а не ефектите от локалните температури върху рифовете, обяснява ДеКарло. "Те може да не са много оптимистични", добавя той. "Единствената надежда сега е да се намалят емисиите от въглероден диоксид възможно най-много и да се опита да се защити кораловия риф по най-добрия начин на местно ниво", смята ДеКарло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !