12 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Смъртните случаи от грип са повече при неваксинираните деца

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 април 2017 в 13:03 60231
Графика на вируса на инфлуенца; Източник: Pixabay

Фатален край при грип не се среща често в наши дни, особено при деца.

Ново проучване обаче, показва, че повечето педиатрични смъртни случаи, причинени от грип, са при деца, които не са ваксинирани срещу инфлуенца. 74% от починалите от грип деца са били неваксинирани. 

Проучването, извършено от Centers for Disease Control and Prevention (CDC) в Атланта, е публикувано в списание Pediatrics.

От центъра са анализирали здравните картони на 291 американски деца на възраст от 6 месеца до 17 години, починали от грип между 2010 и 2014 г. Данните показват, че само 26% от случаите с фатален край са били на ваксинирани срещу инфлуенца деца.

Ваксинирането прави децата по-малко податливи на тежки форми на грип, но понякога скрито заболяване постепенно понижава имунитета, което прави ваксината по-малко ефективна отколкото при здрави хора. 153 от починалите деца са имали високорискови медицински заболявания като астма, ендокринни заболявания, заболявания на кръвта или неврологични проблеми. 

"При тях винаги ваксината се е проваляла", обяснява още през 2011 г. Лин Финели (Lyn Finelli), ръководител на екипа за наблюдение и реагиране при епидемии към CDC. "Една ваксина е ефективна на 90%. Останалите 10% можете да видите в статистиките за смърт и хоспитализация. Това вероятно ще ви накара да мислите, че ваксините не действат толкова добре, колкото се очаква. Това е защото никога няма да срещнете огромното мнозинство хора, при които ваксината е подействала", коментира Финели.

Ефективността на ваксината сред деца с високорискови здравни състояния е 51%, което авторите определят като "значително" постижение. Деца, които страдат от общорискови фактори са по-уязвими и трябва да бъдат ваксинирани. Като цяло ефективността на ваксините срещу смърт е 65%, докладват учените.


oja
Рейтинг : 12554
07.04 2017 в 15:19 1
+ 0
- 0
До тук добре, но възниква един малък въпрос. Колко процента от преболедувалите и оцелели деца или не заразилите се са били имунизирани? Така малко едностранно се получава.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.