Сондата на мисията "ExoMars" направи снимка на спътника на Марс Фобос

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2016 в 17:07 3539 0

Кредит ESA

Сондата TGO (Trace Gas Orbiter), част от мисията "ExoMars", в рамките на втория си тест засне спътника на Марс Фобос. Изображението е направено на 26 ноември, когато TGO е на разстояние от 7.7 хиляда километра от повърхността на Фобос, съобщи сайтът на Европейската космическа агенция.

Снимката, която виждате горе, е съставена от множество изображения на Фобос, изпълнени с различни филтри. 

Trace Gas Orbiter (TGO), съвместна инициатива между ЕКА и Роскосмос, направи първите си научни измервания за калибриране по време на двете си обиколки между 20 и 28 ноември.

TGO пристигна на 19 октомври на орбита на Червената планета заедно с модула "Скиапарели", който трябваше да кацне на Марс. Но комуникацията с него бе загубена. Според специалистите на агенцията "Скиапарели" успешно е навлязъл в горните слоеве на атмосферата. Неговият топлинен щит, предназначен за забавяне на скоростта в атмосферата заработва по план. След това се отваря парашута на сондата и в този момент данните, идващи от апарата, започват да не съвпадат с очакванията на екипа на мисията. По-късно стана ясно, че модулът се е разбил при кацането.

Червено-синьо изображение на Фобос, съставено от стерео двойка, заснета с инструмента придобити от Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) на 26 ноември 2016 г. Изображението трябва да се разглежда с помощта на червено-сини 3D очила.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !