Спират ли ваксините срещу COVID-19 предаването на коронавируса и доколко това има значение?

Ваня Милева Последна промяна на 05 февруари 2021 в 07:44 7236 0

Кредит: U.S. Centers for Disease Control and Prevention Morbidity and Mortality Weekly Report

Тази седмица излязоха резултати от проучване на изследователите от Университета в Оксфорд, което установи, че ваксината Oxford-AstraZeneca, която се очаква да получат повечето българи, "може да окаже значително влияние върху предаването" на SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19.

Важно е да се отбележи, че статията все още не минала партньорска проверка и не е публикувана в рецензирано списание. И все още не е ясно дали другите ваксини срещу COVID-19 ще предотвратяват разпространението на вируса.

И така, какво казва изследването досега? И колко важно е предотвратяването на предаването на вируса?

Предотвратяват ли ваксините срещу COVID-19 разпространението на вируса?

Целта на ваксинацията е, на първо място да предотврати разболяването на хората. Понякога ваксините могат да попречат да се заразим и следователно да предадем вируса на други. Това се нарича стерилизиращ имунитет. Това правят ваксините срещу морбили и срещу хепатит В, но са малко такива ваксини.

Що се отнася до COVID-19, изследователите са фокусирани основно върху ефикасността на защитата на ваксините - доколко добре предпазват хората от разболяване.

Установено е в клиничните изпитвания, че ваксината на Pfizer е 95% ефективна в предотвратяването на заболяването. Но дали тя спира заразяването, все още не е известно - защото не е измервано.

Възможно в проучването на Pfizer да има хора, които са получили ваксината, заразили са се с SARS-CoV-2, но не са развили никакви симптоми.

Те може да не бъдат идентифицирани, нито включени в анализа на Pfizer, тъй като изследователите проследяват най-вече дали ваксината спира или намалява тежестта на симптомите на COVID-19 - а не дали ваксината предотвратява заразяването.

Затова пък проучванията на Оксфорд-АстраЗенека всички участници правят всяка седмица COVID тесткато целта е да се разбере дали ваксината ще предотврати изаразяване. Проучването на Университета в Оксфорд взема ежеседмично проби от носа и гърлото на група доброволци от Великобритания, независимо дали показват симптоми или не.

Изследователите отбелязват, че целта им не е била специално да измерват предаването на болестта, а по-скоро са се фокусирали повече върху намирането на оптималното време между дозите. Но използват присъствието на вируса в пробите като показател за вероятността човекът да предаде болестта на някой друг.

Учените откриват 67% намаление на положителните резултати от тестовете сред хората, получили единична доза от ваксината на Оксфорд-АстраЗенека, която по принцип се прилага в две дози.

"Това не означава, че предаването е намалено с две трети, но сега знаем, че количеството вируси в носа е свързано с предаването - повече вирус в носа, по-голяма вероятност за предаване на вируса", коментира професор Шарън Люин (Sharon Lewin), експерт по инфекциозни болести и директор на Института Дохърти, която не е участвала в проучването.

Как и кога ще знаем със сигурност?

С напредването на масовата ваксинация в другите страни, скоро трябва да се появят повече данни за скоростта на разпространение на вируса.

Етапи на клинично изпитване
  • Предклинично: Тестване при животни. Ваксината произвежда ли антитела? Предпазва ли от болести? Каква доза е необходима?
  • Фаза 1: Тестване върху малък брой хора. Тази фаза е свързана с гарантиране на безопасността на ваксината.
  • Фаза 2: Повече тестове върху хора - действително ли ваксината работи?
  • Фаза 3: Тестване за по-голям брой хора, за да се потвърди ефективността йу.
  • Фаза 4: След пускането на ваксината, непрекъснато наблюдение, за да е сигурно, че е безопасна и няма дългосрочни неблагоприятни ефекти.

"Доказателството всъщност ще бъде, ако пандемията изчезне заради това, че населението е ваксинирано - това ще бъде най-силният сигнал, който ще получим", коментира д-р Джеймс Трауер (James Trauer), ръководител на звеното за епидемиологично моделиране на Университета Монаш.

Изследователите са склонни да приемат това като за фаза 4 от клиничните изпитвания.

Освен внимателното наблюдение за безопасността на ваксината, учените ще наблюдават и броя на случаите на COVID-19 в райони, където хората са ваксинирани и мерките локдауни и социално дистанциране започват да изчезват.

"Тези [данни] всъщност ще дойдат съвсем скоро, защото Израел вече напълно е ваксинирал до около една четвърт от населението си и  продължава да ваксинира", отбелязва д-р Трауер. "Китай има планове да ваксинира много голяма част от населението в рамките на една провинция, а Великобритания ваксинира много, много бързо."

Освен оценката на данните за броя на случаите на COVID-19 изследователите ще трябва да продължат да тестват ваксинираните популации, за да се разбере дали хората се заразяват или не, защото хората всъщност може да са безсимптомни и да не се разболяват.

Ами новите варианти на COVID?

Появата на няколко нови варианта на COVID-19 предизвика загриженост сред експертите относно това колко бързо се развива вирусът и дали съществуващите ваксини срещу COVID-19 ще могат да се справят.

Досега ранните данни сочат, че съществуващите ваксини вероятно ще действат и срещу новите варианти, въпреки че някои мутации могат леко да притъпят ефективността на ваксините, обяснява професор Найджъл Макмилан (Nigel McMillan), специалист по инфекциозни болести и имунология в Университета Грифит.

"В момента ваксините изглеждат добре, но може да се наложи да ги променим в бъдеще", коментира професорът.

За щастие, повечето от ваксиналните технологии за COVID-19 са сравнително лесни за адаптиране към появяващите се вирусни варианти като технологиите за създаването на мРНК ваксините.

"Най-добрата ни ваксина вероятно винаги е следващата", казва професор Макмилан. "Въпреки че това няма да е вирус, който мутира и се променя толкова бързо, колкото грипа, той със сигурност ще се промени". 

„Вирусът става по-добър играч, ние също.“

Ако ваксините не спрат напълно болестта, тогава какво?

Най-лошият сценарий изобщо не е наистина лош.

Вероятно няма да започнем свободно да се придвижваме във всяка страна или ще изхвърлим маските си, но просто намаляването на тежестта на COVID-19 трябва да забави разпространението на болестта, ако възникнат огнища.

"Мисля, че е съвсем ясно, че хората, които са много болни, обикновено са много заразни", пояснява д-р Трауер.

Наличието на по-малко болни хора, разпространяващи болестта, ще облекчи тежестта върху здравните системи и екипите за проследяване на контактите.

Има, разбира се, хора, които са заразени с вируса, но нямат симптоми. Неотдавнашен преглед на изследванията определя дела на асимптоматичните инфекции на около 1:6.

И макар да се случва безсимптомно предаване, същият преглед изчислява, че рискът е с около 40% по-нисък, отколкото при хората със симптоми.

С други думи, симптоматичните хора съставляват лъвския дял от разпространението на COVID-19.

"Така че дори ако ваксините имат ефект само на намаляване на тежките заболявания, все пак очаквам те да имат значителен ефект върху предаването", подчертава д-р Трауер.

Реално погледнато, професор Макмилън подозира, че след като пандемията изчезне, ще живеем с коронавируса, както правим с други вируси.

"Ваксинираме хората и предотвратяваме смъртта и просто се връщаме към нормалното, но вирусът циркулира наоколо - хората го хващат, но не мислим за това", казва професор Макмилан.

"В известен смисъл това е нещо като грип. Може няколко души да умрат от грип, много хора може да се разболеят от грип ... но хората няма да умират ненужно от него."

Справка

"Single Dose Administration, And The Influence Of The Timing Of The Booster Dose On Immunogenicity and Efficacy Of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine", Merryn Voysey, Sue Ann Costa Clemens et al., Preprints with The Lancet, https://papers.ssrn.com/sol3/Delivery.cfm/ef5d5551-9a19-424e-aadd-8eeaddc76763-MECA.pdf

Източник: Do COVID-19 vaccines prevent transmission of coronavirus — and how much does that matter?, ABC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !