07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Студено ли ви е навън? В Арктика сега е по-топло

Арктика преживява една от най-топлите си зими

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 февруари 2018 в 00:01 46210
Температурата на повърхностния въздух на Арктика от 1958 до 2018 г. (Zack Labe)

Арктика изглежда преживява една от най-топлите си зими като температурите продължават да се покачват, а количеството на морския лед спада на тревожно ниско ниво, което на свой ред води до ниските температури в Европа. 

Температури над 0°C бяха регистрирани през уикенда в Кейп Морис Джесъп (Cape Morris Jesup), метеостанция в най-северната точка на Гренландия. На моменти температурата достига до 6,1°C. Това доведе до свободни от лед води на север от Гренландия, които обикновено са покрити с най-дебелия лед на Арктика.

"Той не се размразява бързо, защото температурите на въздуха са над нулата", пише в Twitter професор Ларс Калешке (Lars Kaleschke) от Университета в Хамбург,  специализирал дистанционно наблюдение на морския лед. "Смахнатото време продължава със страшна сила и постоянство".

Арктическите температури в момента са понякога по-високи от Европа, която в същото време е от мразовития сибирски въздух, наречен "Звярът от Изтока".

Графиките, споделени от Зак Лабе (Zack Labe) от Калифорнийския университет Ървайн, показват тревожни покачвания в среднодневните температури в Арктика, доста над нормата.

"Екстремното събитие продължава да се развива във висока #Arctic днес в отговор на натрупването на влага и "топлина", пише Лабе в Twitter.

Температурите за месец февруари 2018 са доста по-високи от предходните години (тънките линии). За 2018 е червената линия. Средната температура е бяла.

Той отбеляза обаче, че не можем да потвърдим още, че това е рекордно топла зима, тъй като наблюденията в Арктика са ограничени. Но засега наличните данни  дават основание за изводи в тази посока.

"Такива топли въздушно нахлувания се случват всяка зима в Арктика", коментира Лабе за IFLScience. "Това събитие обаче бе особено анормално, продължително и широко разпространено в района. Високите средни температури и ниското ледено покритие на водната повърхност са в съответствие с дългосрочната тенденция на затоплящата се Арктика".

Междувременно общата площ на морския лед в Арктика е рекордно ниска за февруари откакто се водят сателитни наблюдения през 1979 година.

През зимата, когато Арктика е и в непрекъсната тъмнина, температурите обикновено задържат около -30°C. Досега температури над нулата в Кейп Морис Джесъп са съобщени само през април 2011 г. в продължение на 16 часа, но сега това се случва вече повече от 60 часа през 2018 г.

"Нула градуса на Северния полюс през февруари - това е просто ненормално", заяви Адели Майер (Amelie Meyer) от Норвежкия полярен институт за Sydney Morning Herald. - "Това е доста тревожно".

Причината изглежда е отслабващ полярен вихър, който обикновено задържа студения въздух във високите географски ширини и по-топъл въздух на юг. Топлият въздух обаче се насочва на север и от своя страна изтласква студен въздух на юг. Както отбелязахме вчера, това доведе до температури в Европа, които са по-студени от Арктика.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.