Студент от НБУ глътна цял блистер хомеопатия, за да покаже, че няма ефект (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 април 2017 в 10:15 76378 6

Студентът от Нов Български Университет Апостол Апостолов публикува видео на фейсбук страницата си, в което показва как поглъща хапчетата на цяла опаковка "Хомеожен 9".

"Единственият ефект от цяла опаковка хомеопатично "лекарство" са киселини. Юнашки...", споделя резултата младежът.

Сега Апостолов има намерение да направи още един експеримент. Той обяви, че събира хомеопатични лекарства и моли приятелите си да му изпращат всякакви хомеопатични препарати, независимо от срока им на годност. "На захарта няма какво да ѝ стане", смята той.

"Мисля да ги изсипя в една купа и да ги изям с лъжица. Не ме интересува срещу какво ги "предписват", нито какво съдържат, защото хомеопатите, бъдете сигурни, са се застраховали дозите на активните вещества, ако има такива, да са безопасни дори и от цял блистер/кутийка с "пилули" (каквото и това да означава, а всъщност захарни топчета)" - пише на страницата си студентът.

Според фантастичните принципи на хомеопатията "similia similibus curentur" - "подобното се лекува с подобно" или "клин клин избива", казано по-просто. Хомеопатите "лекуват" рак с екстракт от ракови клетки, например.

Вторият закон на хомеопатията гласи, че разреждането повишава "потентността на лекарството". Така се стига до невероятни разреждания, в които на практика не се съдържа нищо оригиналния материал. Питейната вода съдържа по-високи концентрации арсен например.

Но явно напоследък хомеопатичните компании отстъпват понякога от принципите на хомеопатията и увеличават концентрациите, за което свидетелстват няколко смъртни случая на бебета в САЩ, поемали хомеопатичен препарат съдържащ отровата беладона.

Експериментът на Апостолов не е толкова безопасен все пак. Защото за разлика от популярния "осцилококцинум", който е със съотношение 200 С или единица активно вещество на 10400 части вода, съдържанието на една таблетка "Хомеожен 9" от 200 мг изглежда заплашително:

Разтворим живак 0.667 мг
Котенце (Pulsatilla 3CH) 0.667 мг
Печена мийна гъба 0.667 мг
Дива бяла тиква 0.667 мг
Бром 0.667 мг
Беладона 0.667 мг
Фитолака декандра 0.667 мг
Трилистен змиярник 0.667 мг
Арника 0.667 мг

Живакът, беладоната и трилистният змиярник са отровни вещества, а общата концентрация е 9 х 0.667 мг ≈ 6 мг на 200 или 1:33 - една все пак ако не опасна, то поне такава концентрация, която може да предизвика неразположение за младия експериментатор.

Отделен въпрос е, че по принцип, а в частност и у нас хомеопатичните лекарства не се изпитват за ефективност, а научно доказано е, че ефектът им е само на базата на самовнушение (плацебо). 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

6

ds

02.11 2018 в 15:48

само аз ли виждам противоречие:"Експериментът на Апостолов не е толкова безопасен все пак. Защото ...." и накрая заключението:"а научно доказано е, че ефектът им е само на базата на самовнушение (плацебо).", т.е. няма за какво да се притеснява.
иначе - всеки си пати от глупостта, дали е готов този умник да си носи кръста?!

12392

5

мгергов

19.04 2017 в 16:23

Малко да се дава публичност на такива неща не ми се вижда много редно...Сега да не ахкаме като някое дете реши да си прави такова клипче с хапчетата от вкъщи само.....

29585

4

Izalina

15.04 2017 в 15:25

Без непременно да залитам по хомеопатия, собствено се доверявам на 3-4 препарата, които дори аз да си въобразявам, че работят, няма как да накарам малко дете да симулира плацебо ефект.
Самият факт, че съществува и като редовна специалност толкова отдавна би трябвало да е говорящ.

Но дори и да е самовнушение, го предпочитам пред антибиотика, щом резултатът е същия ;)

12495

2

Ivan Denkov

13.04 2017 в 00:14

Единственото, което е доказал умникът,е безвредността на хомеопатията.

15914

1

поп Дръвчо

12.04 2017 в 13:14

Хомеопатичните лекарства никъде не се изпитват за ефективност - това е противопоказно за бизнес-модела на хомеопатията.

От друга страна, не се изпитват и за безопасност, а отделно че производителите им нямат почти никакви регулаторен надзор. У нас в частност, са на доста по-свободен режим от храните да речем.

Така че на захарта няма какво да и стане, но на байчото който разрежда веществата при производството - може, и още как.