Таблицата на елементите на Менделеев не бе първата, но бе най-добрата

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 март 2021 в 00:07 16668 0

На 6 март 1869 г. е формулирана Периодичната таблица на химическите елементи. На тази дата знаменитият доклад на Менделеев „Съотношение между свойствата на елементите и атомните им тегла“ е прочетен от Н. А. Меншуткин на заседание на Руското химическо общество. През същата година се появява съобщението на немски в списанието „Zeitschrift für Chemie“, а през 1871 г. в „Annalen der Chemie“ е публикувана обширна статия на Д. И. Менделеев, посветена на неговото откритие – „Периодична закономерност на химическите елементи“.

Менделеев не е първият, който предлага подобна таблица.

През 1864 г. немският учен Юлий Лотар Майер публикува таблицата си, съдържаща 28 елемента, подредени в шест колони, според техните валенции.

Опит за свързване на свойствата на елементите с атомното им тегло е предложен през 1866 г. от английския химик Джон Александър Нюландс, който също проектира идеите си и под формата на таблица. Дмитрий Менделеев е бил добре запознат с тези таблици, но неговата работа е различна.

Преди него са правили опити само за класификация на химичните елементи, а .Менделеев открива периодичност в свойствата на елементите и това, което съставя, не е просто таблица, а система, която показва закономерности и има предсказваща сила. Благодарение на периодичния закон на Менделеев може да се определи не само мястото на познатите елементи в нея, но и на неоткритите до този момент елементи като се предскажат и свойствата им.

В Периодичната система на Менделеев елементите са организирани по атомно тегло, но мястото на всеки химичен елемент в нея се определя и от свойствата му. Затова Менделеев успява да коригира стойностите на атомните маси на 9 елемента и предсказва съществуването като изчислява атомните маси и описва свойствата на общо 11 неоткрити до тогава елемента.

Менделеев. Ръкописът на "'Опит за система на елементите въз основа на тяхното атомно тегло и химическа прилика", първата версия на периодичния закон. 17 февруари (01 март) 1869. Източник: wikipedia

Въпреки легендата, че таблицата му се е присънила, големите открития все пак не стават без усилия, а по-скоро са резултат на упорита работа. Въз основа на огромното количество фактическата информация, която е събрал за специфичните тегла и състав на силициевите съединения, Менделеев стига до по-широки обобщения, до концепцията за мястото на един елемент в периодичната система като комбинация от неговите свойства в сравнение със свойствата на други елементи, количествените съотношения на масата му и качествените характеристики на веществото.

Благодарение на откритите от Менделеев закономерности, той коригира атомните маси на 9 елемента (берилий, индий, уран, и т.н.). В статия от 29 ноември 1870 г. прогнозира съществуването, изчислява атомните маси и описва свойствата (цвят, точка на топене и др.) на три неоткрити дотогава елементи - "екаалуминий" (открит през 1875 г. и наречен галий), "екабор" (открит през 1879 г. и наречен скандий) и "екасилиций" (открит през 1885 г. и наречен германий). След това, той прогнозира съществуването на още осем елемента, в това число "двителур" - полоний (открит през 1898 г.), "екайод" - астат (открит през 1942-1943 г.), "екаманган" - технеций (открит през 1937 г.), "двиманган"- рений (открит през 1925 г.), "екацезий" - франций (открит през 1939 г.)

По-късно, през 1900 г. Менделеев и Уилям Рамзи стигат до заключението, че е необходимо да се включи в периодичната система на елементите нова група - нулевата група на благородните газове.

Стенна мозайка на Периодичната таблица в музея в Санкт Петербург през 1932 г.

Днес вече таблицата на Менделеев се разшири значително и съвременните учените се питат докъде ще стигне и дали не се нуждае от редизайн.

Все пак, Периодичната система, завършена преди 150 години, макар и несънувана, а плод на многогодишен труд, е една гигантска крачка в стремежа на човека на вникне в закономерностите на природата и да открие още една хармония в градивните елементи на Вселената.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !