27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Тарантула или гъсеница? Още една изумителна мимикрия в природата (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 декември 2020 в 13:37 31290
Снимка: Wikimedia commons/CC BY 3.0 us

Мимикрията е един от най-хитрите трикове на природата. Независимо дали става въпрос за избягване на нападения, преструвайки се за нещо отровно или друг неприятен хищник, това е техника, използвана от всякакви животни, за да останат живи, като се представят за някой друг.

Едно такова животно е ларвената форма на молец от вида Phobetron pithecium. Самата ларва не е опасна и се храни предимно с дървета и храсти и въпреки широко разпространените заблуди, космите й не бодат (за разлика от други видове). Видът на тази гъсеница и може да ви накара да се почувствате застрашени, тъй като този организъм еволюира, така че да изглежда като гигантска космата тарантула.

Педантите могат да отбележат, че гъсеницата има само шест космати „крака“, които се извиват от ръба на тялото и. Те приличат на паякови крака , а както е добре известно паяците имат осем крака. Странно изглеждащото животно след какавидирането се превръща в молец с тънко тяло и тъмнокафяви власинки.

Давид Уилер (David Weiller), фотограф и видеооператор на дивата природа от Франция, има късмета да заснеме невероятните кадри, на които се вижда как гъсеницата прави най-доброто си въплъщение в тарантула. IFLScience се свързват с него, за да разберат повече за тези причудливи гъсеници.

Къде и как забелязахте тази невероятна гъсеница?

Забелязах я една сутрин от долната страна на бананов лист в тропическите гори на Амазонка в екологичния резерват Тамандуа на около 1 час северно от Пуйо, Еквадор. Веднага я разпознах, тъй като бях забелязал още една (посивяваща на цвят) преди 4 години в друг район на Еквадор. Това, което ме изуми, беше красивият й ярък цвят и че всички „ръце“ бяха непокътнати, което означава, че трябва да е свалила кожата си предишната вечер.

Какво можете да ни кажете за гъсениците на Phobetron pithecium?

Очарователно е да се знае, че със своите ярки цветове и странна форма вероятно имитират или паяк тарантула, или свалената кожа на див космат паяк или остатъци от паднали листа. Както всички лимакодиди, долната страна изглежда като охлюв с вендузи на мястото на прото краката. Благодарение на тези „издънки“ гъсеницата може да се плъзга подобно на охлюв. Гъсеницата всъщност е покрита с гъсти кафяви четинки които приличат на коса или козина. Допълнителните изпъкнали „ръце“ могат да паднат, без да навредят на гъсеницата, което е полезно като допълнителна защита в случай, че хищник се опита да го хване. Въпреки че изглеждам много космат, прочетох, че не е отровен и не боде, но все пак е по-добре да не го докосвате.

Източник: IFLScience - Tarantula Or Caterpillar? The Incredible Camouflage Of The Monkey Slug Caterpillar


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.