Цяла колекция от свитъците от Мъртво море се оказаха фалшиви

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 00:12 9660 0

Кредит Casey L. Olson and Oren Gutfeld

Задълбочено изследване на една от най-ценните колекции на фрагменти от свитъците от Мъртво море разкрива шокираща истина - нито един от 16-те фрагмента в колекцията не е автентичен.

Свитъците от Мъртво море, известни още и като "Кумрански ръкописи", са религиозни ръкописи, съдържащи най-древните познати основи на Стария Завет, датиращи от трети век пр.н.е. Основната част от тези древни текстове са изложени в Йерусалим, но още много фрагменти циркулират на частния пазар, където се купуват от колекционери и музеи.

За съжаление много учени в областта на библейската археология подозират, че някои от тези предполагаеми реликви - особено мистериозните фрагменти, открити едва през 2002 г. - са изкусно направени фалшификати, които могат да заблудят дори експертите.

Такава измама беше потвърдена в края на 2018 г., когато Музеят на Библията във Вашингтон, окръг Колумбия, разкри, че поне пет от фрагментите от свитъците от Мъртво море в неговата колекция, всъщност са фалшификати

Оттогава музеят ангажира допълнително учени, за да удостоверят дали останалите фрагменти от свитъците (за които се говори, че са стрували милиони) са оригинални. За съжаление се оказва, че не са. 

"След щателен преглед на всички изображения и резултати от научния анализ, е очевидно, че нито един от текстовите фрагменти в колекцията свитъци от Мъртво море в Музея на Библията, не е автентичен", съобщава експерта по измамите Колет Лол (Colette Loll), основател и директор на компанията за разкриване на фалшификати в изкуството Art Fraud Insights.

"Освен това, всеки един има характеристики, които предполагат, че са нарочно направени фалшификати през 20-ти век с намерението да имитират автентичните фрагменти от свитъците от Мъртво море".

В публикувания доклад с резултатите от анализа, възлизащ на 212 страници, Лол обяснява как 16-те фрагмента от колекцията на музея са подложени на редица научни проверки, включително мултиспектрално образно изследване, традиционна и 3D микроскопия, микрохимически анализ и др. 

Резултатът е, че анализираните фрагменти показват наличие на съвременно писмо, написано върху по-древни слоеве кожа, покрити с протеиново лепило от животинска кожа, чиято цел е да подсили материала, имитирайки и гланца на повърхността на автентичните свитъци, които са написани върху пергамент. 

"Във всички фрагменти, които съдържат надпис, наблюдавахме примери как съвременно мастило е нанесено върху съществуващи преди това отлагания на повърхността и върху пукнатини и разслоени зони, налични върху използвания повторно материал", се обяснява в доклада.

"В някои случаи, смес от минерални утайки са разнесени върху фалшификатите след писането и докато мастилото е било още мокро, за да се създаде впечатлението, че това са автентични фрагменти от свитъците от Мъртво море, идващи от Кумранските пещери. По наше мнение, всички тези методи са използвани с умишлената цел да заблуждават."

Докато публичното разкриване на такава измама без съмнение е неприятно изживяване за Музея на Библията и неговите покровители - Дейвид Грийн и бизнес империята на семейството му - организацията опитва да запази хладнокръвие след разкритията, настоявайки че тяхната пълна прозрачност по отношение на фалшификатите ще допринесе в областта на библейската археология, показвайки майсторските техники, използвани за създаването на имитациите.

"Въпреки далеч не благоприятните резултати, ние направихме това, което никоя друга организация не е правила с фрагменти от свитъците от Мъртво море, открити след 2002 г.", обяснява главният куратор на музея Джефри Клоха (Jeffrey Kloha).

"Специализираните и скъпи методи, приложени за откриването на истината за нашата колекция, могат да бъдат използвани за откриването на други подозрителни фрагменти и може би дори да бъдат ефективни при разкриването на това кой е отговорен за тези фалшификати."

Пълният доклад от разследването е достъпен на уебсайта на Музея на Библията.

Източник: Science alert - Entire Collection of Dead Sea Scroll Fragments at US Museum Turns Out to Be Fake

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !