28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Температурите в Арктика нарастват толкова бързо, че машините се объркват

Изследователи забелязват нещо странно в данните, идващи от метеорологична станция в Арктика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 декември 2017 в 00:00 103422
Град Oоткиaaгвик, наричан още Бароу, е най-северната точка в Съединените щати. Снимка: MarketWatch

По-рано този месец изследователи от Националните центрове за информация за околната среда в САЩ (NCEI) забелязаха нещо странно в данните, идващи от метеорологичната станция на Арктика в Oоткиaaгвик (Бароу), Аляска - най-северния град на Америка.

Липсата на данните от аванпоста за цялата 2017 г. и някои от 2016 г. озадачава учените.

Причината за тази аномалия е, че температурите, записани в станцията, са били много по-високи от нормалните през периода. Заради това автоматичният компютърен алгоритъм, използван от NCEI да премахва грешки в данните, решава, че числата са нереалистични и ги пропуска в доклада, обяснява Деке Амдт (Deke Amdt) от Националната американска океанска и атмосферна администрация.

Алгоритъмът обикновено помага да се филтрират грешните данни и учените да разберат, например, че се е счупил сензор.

Карта  NOAA Climate.gov 

От 1979 г. средните температури в Oоткиaaгвик са се повишили с 1,9 градуса по Фаренхайт за месеците от януари до септември. Това е почти двойно увеличение на температурата, наблюдавано в щатите на Америка, коментира Амдт.

Но още по-тревожно е, че средните температури за октомври, ноември и декември са се увеличили още по-драматично - съответно с 7.8, 6.9 и 4.7 градуса по Фаренхайт, съответно 4.3, 3.8 и  2.6 по Целзий.

Това води до разтопяването на морския лед в региона, което от своя страна - до ускорено затопляне, защото тъмните освободени от лед води се загряват по-бързо.


+ 0
- 0
Впрочем идеален начин за анализ на данни - изхвърляш тия които не пасват на модела.
+ 5
- 0
Повишават се друг път! Нено Димов каза, че не се пък повишават!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.