Тестовете на Виагра върху бременни са прекратени поради 11 смъртни случая на деца

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2018 в 07:07 2834 0

Холандски лекари от Медицинския център на Университета в Амстердам (UMC) прекратиха предсрочно изпитанията на силденафил, известен също като Виагра, за бременни жени. В рамките на проучването учените искаха да помогнат на децата с нарушения на вътрематочното развитие. Причината за спирането са 11 непредвидени смъртни случаи, съобщава сайтът на Центъра.

Виагра е най-популярната търговска марка на веществото силденафил, което се използва главно за лечение на еректилна дисфункция при мъжете. Това вещество се използва и за облекчаване на симптомите на планинската болест и белодробната хипертония. Това е възможно поради факта, че силденафилът разширява кръвоносните съдове, като по този начин увеличава притока на кръв. В новото проучване лекари и учени се опитаха да използват тази способност на силденафила да стимулира растежа на плода в утробата, ако развитието му изостава от обичайното темпо. Проектът започна през 2015 г. в 11 клиники в Холандия. В него са включени жени с аномално развитие на фетуса в ранните етапи на бременността. Такива деца имат висок риск от ранна смърт и няма друг проверен метод на лечение.

Проучването е спряно в понеделник, 23 юли. Общо 93 бременни жени са участвали в него. 19 деца са починали, 11 от тях поради високо кръвно налягане в белите дробове, което може да се дължи на употребата на силденафил. Още шест деца са родени с нарушено развитие на белите дробове. Това не им позволява да получат достатъчно кислород, но лекарите успяват да спасят животът им. В контролната група са били 90 жени, на които почиват девет деца и никое от тях не е имало проблеми с белите дробове. Още 10-15 жени ще родят в близко бъдеще.

"Искахме да покажем, че това е ефективен метод, който спомага развитието на децата, но се случи и обратното", коментира водещият изследовател на проекта, гинекологът Весел Ханзеуърт (Wessel Ganzevoort). "Аз съм шокиран. Последното нещо, което един лекар иска да направи, е да навреди на пациента".

Подобни проучвания се провеждат и в много други страни, включително Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !