Титаник може да бъде буквално "изяден" от микробите до 2030 година

За първи път от 14 години учените огледаха мястото на катастрофата на лайнера и установиха, че до около 2030 г. той може напълно да изчезне.

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2019 в 00:50 6561 0

Кредит Atlantic Productions

Сто и седем години след потъването си на дъното на Атлантическия океан, руините на трагично потъналия "Титаник" продължават бързо да се разпадат в морската вода, според екип от океански изследователи, които наскоро ревизираха останките за първи път от почти 15 години.

Екипът, воден от Виктор Весково (Victor Vescovo) - който постави нов рекорд за дълбоко гмуркане, след като през май се  потопи до дъното на Марианската падина и намери там пластмасов боклук - се спусна 3 810 метра до мястото на останките на "Титаник" край Нюфаундленд в серия от пет гмуркания по-рано този месец. 

Изучавайки и заснемайки останките на известния кораб с намерение да направи документален филм, учените, организирали експедицията, са изумени от гледката на разпадащия се кораб.

Анализът на получените видеоклипове и изображения позволи на изследователите да направят заключение за състоянието на кораба.

"Ваната на капитана е любим образ за ентусиастите на "Титаник" и вече я няма", разказва историкът на "Титаник" Паркс Стивънсън (Parks Stephenson) в кадрите от бъдещия документален филм за експедицията. Рушат се и всички помещения на палубата.

Корпусът на "Титаник" е силно засегнат от активността на микроорганизмите и морската сол. Според учените за бързата смърт на останките са виновни микробите, които ядат метал.

Сред тези микроби е уникален вид бактерии, хранещи се с ръжда, наречени Halomonas titanicae. Този вид е кръстен на кораба през 2010 г., когато изследователи откриват колония от микробите върху сталактит от ръжда, взет от останките през 1991 г. Хенриета Ман, един от изследователите, които описват бактериите, прогнозира, че микробите могат да погълнат целия потънал "Титаник" до 2030г.

Освен това дълбоководните течения също допринасят за разрушаване на корпуса, а солта в морската вода разяжда  материалите на конструкцията. В резултат на това фрагментите на корпуса се разпадат на по-малки частици, които в крайна сметка се превръщат в пясък, който ще бъде отмит от теченията.

Предишни оценки предполагаха пълното унищожаване на лайнера до 2030 г. Новата експедиция потвърди този срок. Освен това към новото видео с висока разделителна способност учените от експедицията заснеха лайнера с помощта на фотограметрични методи, които в бъдеще ще позволят да се пресъздаде "Титаник" във виртуална и разширена реалност.

За бъдещите поколения тези реконструкции ще бъдат единственият начин лично да видят и дори да се докоснат до наследството на една от най-смъртоносните и най-известните морски катастрофи в света. Доста скоро от кораба няма да остане почти нищо, затова е важно да се събере възможно най-пълна информация за него.

Източник:

The Titanic Shipwreck Is Collapsing into Rust, First Visit in 14 Years Reveals, Live Science

New Images of The Titanic Reveal How The Wreck Is Being 'Consumed' by Ocean Microbes, Sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !