Точно преди 1000 години европейци са стъпили в Америка (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 октомври 2021 в 13:01 10252 0

Кредит Pixabay

Съвременна дървена скулптура на викинг.

Колумб не е първият европеец, достигнал Америка. Викингите са пристигнали там векове преди него, макар кога точно - остава неясно. Сега международен екип учени доказва, че европейците са били Америка още през 1021 г. сл. н.е.

Викингите са плавали на големи разстояния в своите емблематични дълги кораби. На запад те създават селища в Исландия, Гренландия и накрая база в L'Anse aux Meadows, Нюфаундленд, Канада. Въпреки това, остава неясно кога е извършена тази първа трансатлантическа експедиция.

Наскоро учените доказаха, че европейците са присъствали в Америка през 1021 г. - точно преди 1000 години. Тази дата бележи и най-ранната известна точка, където е пресечен Атлантическият океан, а миграцията от човечеството най-накрая е обхванала цялата планета.

Фрагмент от скандинавска дървесина. Микроскопско изображение на дървен фрагмент от скандинавски слоеве в L'Anse aux Meadows. Кредит: Petra Doeve, University of Groningen

Свидетелство, дошло от слънчева буря

В това изследване късче дървесина, останала от викингите в L'Anse aux Meadows, е датирана точно от 1021 г.

Трите изследвани парчета дървесина от три различни дървета идват от контексти, археологически свързани с викингите. Всяко от тях също показва ясни доказателства за разрязване с остриета от метал - материал, който не е произвеждан от коренното население. Годината е определена точно, тъй като през 992 г. сл. н.е. се случва мощна слънчева буря, която произвежда отчетлив радиовъглероден сигнал в дървесните пръстени от следващата година.

„Отличителното повишаване на производството на радиовъглерод, което се е случило между 992 и 993 г. сл. н.е., е открито в архиви от дървесни пръстени от цял ​​свят“, разказва доцент Майкъл Дий (Michael Dee) от Университета на Грьонинген, ръководител на изследването. Всеки от трите дървени предмета показва този сигнал 29 растежни пръстена (години) преди ръба на кората. „Намирането на сигнала от слънчевата буря 29 растежни пръстена навътре от кората ни позволява да заключим, че рязането е извършено през 1021 г. сл. н.е,“, отбелязва д-р Марго Куйтемс (Margot Kuitems) от Университета в Гронинген, водещ автор на статията.

Това видео представя ECHOES (Exact Chronology of Early Societies - "Точна хронология на ранните общества"), 5-годишен проект, финансиран от Европейския изследователски съвет и базиран в Университета в Гронинген. Неговата основна цел е да разработи нов подход към радиовъглеродното датиране, който е точен до календарна година. Техниката ще бъде изградена върху неотдавнашното откриване на годишни повишения или „скокове“ в концентрацията на радиовъглерод в атмосферата. Кредит: ESRIG — Energy and Sustainability Research Institute Groningen, Pix Videos

Колко далеч, колко често?

Броят на експедициите на викингите в Америка и продължителността на престоя им на другия бряг на Атлантическия океан остават неизвестни. Всички актуални данни показват, че цялото начинание е било малко краткотрайно, а културното наследство и отпечатъкът върху околната среда от тази първа европейска дейност в Америка вероятно е било малко. Въпреки това, ботанически доказателства от L'Anse aux Meadows потвърждават, че викингите са изследвали земите по на юг от Нюфаундленд.

Сагите

1021 г. сл. н. е. е най-ранната година, в която европейското присъствие в Северна и Южна Америка може да бъде доказано научно. Предишните дати за присъствието на викингите в Северна и Южна Америка силно зависят от исландските саги. Те обаче са започнали като устни предания и са записани едва векове след събитията, които описват. Макар и противоречиви и понякога фантастични, сагите също предполагат, че са се случили срещи, както кървави, така и приятелски, между европейците и коренното население в региона. Но са открити малко археологически доказателства в подкрепа на това взаимодействие. Съществуват и други средновековни разкази, които предполагат, че видни фигури на европейския континент са били наясно, че викингите са стигнали до сушата отвъд Атлантика.

Справка: “Evidence for European presence in the Americas in AD 1021” by Margot Kuitems, Birgitta L. Wallace, Charles Lindsay, Andrea Scifo, Petra Doeve, Kevin Jenkins, Susanne Lindauer, Pınar Erdil, Paul M. Ledger, Véronique Forbes, Caroline Vermeeren, Ronny Friedrich and Michael W. Dee, 20 October 2021, Nature.
DOI: 10.1038/s41586-021-03972-8

Източник: Move Over Columbus: Europeans Were Already Active in the Americas 1,000 Years Ago, University of Groningen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !