Торнадото се образува не както си мислеха метеоролозите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 декември 2018 в 11:08 9886 0

Кредит Wikimedia Commons

На 7 ноември 2011 г. премина торнадо през югозападния Оклахома, северозападно от град Маниту.

Смята се, че торнадото се образува в небето и едва тогава достига земната повърхност. Но сега екип климатолози показа, че този "низходящ" на торнадогенезата всъщност може да е погрешен.

Според новите изследвания, представени на годишната среща на Американския геофизичен съюз във Вашингтон, торнадото не се формира от облаците надолу, а от земята нагоре

Торнадото може да се образува изненадващо бързо, само за няколко минути. Ето защо заснемането на зараждането му не е лесно, особено близо до земята, където изтръгва дървета и къщи. Но въпреки това метеорологът Яна Хаузер (Jana Houser) от Уиверситета на Охайо ги преследва от години, разказва ScienceAlert.

Проследяване на въртенето

Метеоролозите знаят, че торнадото се формира, когато ветровете в силна буря започват да се въртят. Но да се предскаже точно кога това ще се случи и кои бури ще се превърнат в силно торнадо, е по-трудно. Изследване, проведено преди повече от две десетилетия, използващо радар, установи, че 67 % от торнадата се образуват от ротация в облаците и после се простират към земята, разказва Хаузер. Но този радар е сравнително бавен - той сканира всяка област от хоризонта едва на всеки 5 минути. 

Tornadogenesis, Paul Markowski, Pennsylvania State University

Хаузер и нейният екип използват бързо сканиращ мобилен Доплеров радар, който отчита на всеки 30 секунди и установи, че торнадото се формира много по-бързо, от порядъка на 30 секунди до 90 секунди.

Така изследователите могат да открият по-точно къде започва ротацията - поне за няколко торнада. И успяха да получат подробни данни за четири торнада, родени от редките, величественни и опасни суперклетъчни бури.

Изследвани са две малки торнада през 2012 г. в Канзас, регистрирани с мощност 1 бал по 5-степенната скала за интензивност на торнадото на Фуджита (Enhanced Fujita - EF), едно с бал 3 по скалата през 2011 г. в близост до Ел Рино, Оклахома и опустошителното торнадо в същия щат през 2013 г., което достигна 5-бал и стана най-голямото торнадо, някога  регистрирано. 

И нито едно от тях не е започнало в небето, според данните на Хаузер и нейния екип.

Торнадото в Ел Рино от 2013 г. е най-обширното, регистрирано някога с диаметър 4.2 км. Убива осем души, включително трима "ловци на торнада", които по невнимание стигат до вихъра с колата си. Хаузер и нейния екип имаха невероятен късмет, защото екипът случайно разгърна мобилния си радар на добра си позиция на върха на хълма и да запишат данни как започва само на 15 метра над земята.

Снимките показват кратера на торнадото на земята - още преди данните от радара да покажат каквото и да е въртене на голяма височина. Сходна картина се наблюдава и при 4-те торнада.

Композитно изображение, показващо торнадогенеза. (JasonWeingart / Wikimedia Commons)

Учените признават, че четири случая са доста малка извадка, тъй като годишно в Съединените щати се регистрират повече от хиляда торнада.  Но като се има предвид, че всяка година има немалко хора, ранени или убити от тези бури, ако тяхното образуване започва по-близо до земята - и ако може да бъде открито - това би могло да даде ценни секунди на ранно предупреждение за торнадо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !