Убиват делфини, за да плащат за булки на Соломоновите острови

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 май 2015 в 15:07 4216 0

Кредит Omnifilm Entertainment Ltd.

На Соломоновите острови ловът на делфини осигурява на много от местните жители храна и пари. А зъбите делфините са част от откупа, даван за бъдещата невеста.

Ако искате булка в някои села на Соломоновите острови, трябва да поднесете гердан от зъби на делфини, разказва Science magazine.

Тяхната цена се е вдигнала тревожно, като през 2004 г. е била от около 0.14$ на зъб до 0.68$ през 2013, а също и броят на делфините, убити тази цел, са съобщили вчера в Royal Society Open Science.

През 2013г. са убити са повече от 1500 пантропически петнисти делфини (Stenella attenuata), 159 делфини от вида дългоклюна стенела (Stenella longirostris) и 15 бутилконоси делфини Tursiops truncatus, което показва тревожни тенденци за опазването на тези генетично уникални популации на островите, казват учените.

Ето как се провежда ловът на остров Малита. Като открият делфините ловци от 20 - 30 канута оформят U-образна форма около делфините, а след това удряйки едновременно камъни под водата, създават звукова бариера и така подгонват обърканите животни към брега.

След това ловците изваждат копията. Убиват се повече от 700 делфина на 1 ден.

През 2010 г. Earth Island Institute, екологична организация от Сан Франциско, успява да спре лова в замяна на финансова подкрепа, но споразумението е разтрогнато през декември 2012 г.

В началото на 2013 гибелта на 900 делфини предизвиква възмущението на еколозите от цял ​​свят. От своя страна, жителите на селището Фаланей на остров Малаита в Тихи океан са уверени, че не правят нищо нередно. Те твърдят, че американският Earth Island Institute е нарушил условията по сделката преди тях: вместо обещаните 400 000 долара, институтът им е платил само 130 хиляди долара. 

Директорът на Earth Island Institute, Лоуренс Макили е заявил, че организацията вече няма да дава пари на жителите на Малаита. Той добавил, че институтът е изпълнил своята част от сделката и е започнал да изплаща сумата на вноски, като цялата е щяло да бъде изплатена за две години. Организацията също така е създала редица проекти, които да помогнат на жителите на селището да печелят пари, е казал Макили.

Учените подозират, че новият скок в лова на делфини може да се обясни с повишената цена на зъбите им. Статистиката показва, че само жителите на селото Фаланей са убили най-малко 15 454 делфини между 1976 г. и 2013 г.

Учените призовават за спешни мерки за наблюдение и управление на улова на делфини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !