Учени: В океана на Енцелад има "храна" за бактерии

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 12:06 5323 0

Кредит spaceart1.ning.com

Концепция на художник за гейзерите на Енцелад.

Международен екип планетолози е доказал, че в недрата на Енцелад, малък спътник на Сатурн, съществуват по-благоприятни условия за зараждане на живот, отколкото се смяташе досега.

Планетарни учени от Япония, Германия и САЩ са изследвали хидротермалната дейност на Енцелад. Тази активност, според учените, може да поддържа хемоавтотрофни форми на живот в подледниковия океан.

Резултатите от изследванията са публикувани в списание Nature Communications.

Хемоавтотрофни форми на живот

По начина си на хранене всички организми се делят на автотрофни и хетеротрофни. Автотрофите, което в превод от гръцки означава "самостоятелно хранещи се", могат да изградят всички съединения в клетките си от въглероден диоксид и други неорганични вещества. Източникът на енергия за тях или светлината (такива са растенията на Земята) или окислението на минерални съединения, т.е. така наречените хемоавтотрофи.

Ние хората, животните и много микроорганизми сме хетеротрофи, защото се нуждаем от органични съединения като основен източник на въглерод.

Хемоавтотрофи на Земята са само някои бактерии - те са прокариотни организми, т.е. толкова примитивни, че в техните клетки няма дори оформено ядро.

На Енцелад има "храна" за бактерии

Съставът на частиците пясък в гейзерите на Енцелад, за които ви съобщихме по-рано, подсказва, че тази малка луна, заедно с подледниковия си океан, се е оформил в ранните етапи на развитие на Слънчевата система. А каменно ядро  на спътника по свойства прилича на примитивните метеорити - въглеродни хондрити, достигащи повърхността на Земята. Те съдържат такива минерали като серпентин и сапонит.

Тези съединения осигуряват постоянното отделяне в океана на водород и топлина, необходими за съществуването на хемоавтотрофни форми на живот. 

Отделянето в дълбините на океана на Енцелад на потенциална "храна" за примитивни организми увеличава шансовете ни да намерим живот на това небесно тяло, твърдят учените.

Днес на 28 октомври 2015 г., сондата Касини ще се приближи до спътника на Сатурн. Апаратът на НАСА трябва да прелети над южния полюс на Енцелад на височина от 48 км. Очаква се в този момент Касини да премине през облак от частици, изхвърляни от океана под ледената луна на Сатурн и да ги изследва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !