30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени откриха нов вид клюномуцунести китове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 юли 2016 в 10:00 56640
Снимка: Uko Gorter/ Natural History Illustration

Международен екип от учени е идентифицирал нов вид клюномуцунести китове, който обитава водите от Северна Япония през Тихия океан до Алеутските острови и Аляска. Японските китоловци наричат загадъчните черни китове "Карасу" - японската дума за гарван, съобщава Business standard.

Новият вид е по-тъмен на цвят и около две трети от размера на обикновения клюномуцунест кит, но са толкова редки, че дори китоловците рядко ги виждат.

ДНК анализ на 178 клюномуцунести китове от целия район на Тихи океан ​идентифицира осем образци от новия вид, докладват учените в списание Marine Mammal Science.

В осемте екземпляра от новия вид са включени образци в природонаучните музеи на Института Смитсониън и Лос Анжелис. Там са изложени един скелет от Аляска и друг, открит в Берингово море.

През 2014 г. учените откриват мъртъв клюномуцунест китове на остров Свети Георги, един от островите Прибилов, в Берингово море. Той не съответства на никое от известните животни и генетични изследвания по-късно показват, че това е нов вид.

"Предизвикателството в документирането на нов вид е намирането на достатъчно екземпляри, с които да предоставим убедителни доказателства", заяви водещият автор на новото изследване Филип Морин (Phillip Morin), молекулярен биолог в науния център към  Националната океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA).

"Очевидно този вид е много рядък и те ни напомнят колко много тепърва ще откриваме във водите на оканите“, казва изследователят.

По-ранно японско проучване предположи, че тези черни китове, по-малки от познатите клюномуцунести китове, може да представляват нов вид.

Това изпраща Морин в търсене на допълнителни генетични проби за окончателен отговор на въпроса и и по-добро разбиране на обхвата на неуловимите видове.

Очаква се официалното разпознаване на характеристиките и даването на име на новооткритите водни обитатели.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.