07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ученическа научна сесия в БАН разглежда 26 авторски разработки

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 ноември 2016 в 08:30 36940

Ученическа научна сесия ще се проведе на 18 ноември 2016 г. (петък) от 10:00 часа в Големия салон на БАН (ул. "15 ноември" 1). На нея ще бъдат представени 26 авторски ученически разработки (проекти) в научните области история, изкуствознание, етнология, паразитология, биология, физика, информатика, информационни технологии и математика.

На сесията на УчИ – БАН ще бъде представен проектът на Иван Иванов и Василен Цветков "Интелигентно земеделие". Двамата са дългогодишни възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика към Института по математика и информатика - БАН, а разработката им е поредното доказателство за нивото на българските ученици и ангажимента на Aкадемията към тях. На 28-ия Европейски конкурс за млади учени те завоюваха престижната награда за иновации в сферата на храненето и агрикултурата. Иван и Василен презентираха резултатите си пред комисарите Фил Хоган и Карлос Моедас на конференцията FOOD'2030, която се състоя през октомври тази година.

В ученическата научна сесия ще бъдат представени и два проекта на ученици от Р Македония. Тяхното гостуване е в рамките на Споразумение за сътрудничество между БАН и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) по проект „Ученически институт“.

Сесията се организира от Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН), основан през 2014 г., във връзка с честването на 145-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество, чийто наследник днес е БАН.

Целта на УчИ - БАН е да даде възможност за изява и развитие на ученици от 8-ми до 12-ти клас, които имат влечение към изследователска дейност в някоя от областите на науката или нейните приложения. Всеки участник в УчИ – БАН разработва самостоятелно или в съавторство определена тема под ръководството на учител, научен работник, университетски преподавател, студент или друг специалист. Получените по време на разработката резултати се оформят в писмен вид като „Проект” и се представят в БАН за рецензиране от специалисти, които изготвят писмено становище с критични бележки и препоръки за по-нататъшна работа. При определяне на наградените проекти се вземат предвид не само постигнатите резултати, но и представянето и защитата по време на Ученическата научна сесия.

Ученическата научната сесия ще бъде открита от акад. Стефан Воденичаров, Председател на БАН.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.