Учените прехвърлят спомени между охлюви с РНК

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 май 2018 в 00:02 6832 0

Кредит Louis / CC BY-NC 4.0

Aplysia californica

Една вълнуващо ново проучване показва, че е възможно някои спомени да се прехвърлят между организми.

Учени извличат рибонуклеинова киселина (РНК) от обучен морски охлюв и го имплантират в необучен охлюв, чието поведение впоследствие съвпада с това на донорното животно, съобщава ScienceAlert.

Изследването, публикувано в eNeuro, не бе направено от учените, за да създадат някакъв супермозък на мекотелите, а да се опитат да разберат физическата основа на паметта - а това би помогнало както за възстановяване на изгубени спомени, така и за облекчаване на травми от болезнени такива.

Може на някои да им се струва невероятно, но ние имаме много повече общи неща с морския охлюв, отколкото изглежда. В мозъка на морските охлюви има само 20 000 неврони - незначително количество, в сравнение със 100-те милиарда при хората. Но невроните им предават импулсите почти по същия начин като нашите.

Къде са спомените ни?

Когато мозъкът ни прецени, че дадено изживяване е достатъчно смислено, прехвърля тази информация от краткосрочната памет - работния плот, на който временно се съхранява информация, например къде сте сложили ключовете на автомобила или телефонния номер на човек, който току-що сте срещнали - към дълготрайната памет, където информацията се съхранява така, че да може да бъде преглеждана  по-късно. Учените смятат, че този запис се прави в мозъка чрез подсилване на връзките между групи неврони, които участват в кодирането на преживяванията - модел на връзките, който се нарича "енграма" (engram).

През 2012 г. изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) идентифицираха кои конкретни мозъчни клетки в хипокампуса са активни само когато изследваната мишка изучава нова среда.

"Нашите резултати показват, че спомените наистина се намират в много специфични мозъчни клетки", заяви тогава съавторът Xu Liu , "и просто чрез реактивиране на тези клетки с физически средства, като светлина, може да извикат спомена изцяло".

Това забележително изследване показа, че дългосрочните спомени се съхраняват в модифицирани връзки между мозъчните клетки, които могат да бъдат припомнени по команда. Последните данни обаче сочат и алтернативно обяснение: спомените могат да се съхраняват в промени в генната експресия, индуцирана от некодираща РНК (ncRNA) - молекула на РНК, която не се транслира в протеините.

Кредит: Bédécarrats et al., ENeuro (2018).

Дейвид Гланзман (David Glanzman) и колегите му от Калифорнийския университет в Лос Анджелис обучават калифорнийски морски охлюви Aplysia californica да реагират на стимули - в този случай от електрически разряд в опашката (не се притеснявайте, това не вреди на животното, а само предизвиква защитен рефлекс на свиване - както когато отдръпвате ръка от котлона). Първоначално съществата се свиват за няколко секунди, но след многократни електрошокове учените ги обучават да останат в това състояние в продължение на около 50 секунди.

След това екипът взе малко рибонуклеинова киселина (РНК) от нервната тъкан в горната част на корема на обучени охлюви и да го въвежда във врата на необучени индивиди, за да попадне в кръвоносната им система. Когато получат електрошок охлювите, които не са получила инжекция с РНК, се свиват само за няколко секунди, точно както първата група. Но тези, които получават инжекция остават в свита поза в продължение на 40 секунди, сякаш си спомняи как да реагират на стимула, въпреки че никога не са го срещали преди. 

"Ако спомените се пазеха в синапсите, тогава нашият експеримент нямаше да сработи", заяви Гланзман. Констатациите показват, че РНК може да участва в модифицирането на паметта, което предполага, че съхранението на паметта е далеч по-сложно отколкото се предполагаше.

За терапия на заболявания у човека, свързани с паметта, първо трябва да разберете как мозъкът съхранява спомените. Екипът предлага "да се променят, подсилят или потискат спомените", а това ще помогне да се възстанови част от изгубената паметта на хората с ранен стадий на болестта на Алцхаймер и да се разработят на нови терапии за посттравматични стресови разстройства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !