Учените разгадаха загадката на парите от бронзовата ера

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2021 в 12:59 3350 0

Пръстени, известен още като Osenringen. Кредит: MHG Kuijpers

Европейците от бронзовата епоха може да са използвали пръстени и остриета на брадви като ранна форма на валута, въз основа на проучване на обекти от 113 различни съкровища - и тези предмети може дори да са били стандартизирани по отношение на теглото и размера си, за да минимизират шансовете за измами.

Учените шеговито наричат тези артефакти древното „евро“.

Основният проблем при търсенето на древната валута за археолозите е липсата по онова време на стандартизирани мерки за тегло.

Стандартизацията е важна за парите, тоест всички монети с еднаква стойност трябва да бъдат еднакви. В древността обаче това може да е било проблем.

Ето защо учените от университета в Лайден решават, че за да се намери валутата, използвана в древността, е необходимо да се анализират по тегло много подобни артефакти от същата епоха. Така че изследователите помолили доброволци да групират предмети от над 5000 намерени предмета от периода 2150 - 1700 г. пр. н. е. според тяхната маса, просто като ги претеглят в ръката си.

Оказа се, че около 70% от изследваните бронзови пръстени са доста сходни по тегло, когато се вземат в ръка. Заради съвпадението по форма и тегло, както и местоположението на откритията (главно в специални съкровища) учените стигат до идеята, че тези артефакти са били използвани като ранна форма на стандартизирана валута. Изследователите също така отбелязват, че подобни паралели могат да се направят с някои колекции от оребрени блокове и остриета на брадви.

Авторите обаче отбелязват, че в Чешката република са открити съкровища, където пръстени, кюлчета и остриета на брадви се срещат заедно. Възможно е тези предмети да са били използвани за демонстриране на богатство, а не като пари.

Но по един или друг начин тези открития могат да хвърлят светлина върху произхода на парите.

Ребра, известен още като Spangenbarren. Кредит: MHG Kuijpers

Това, че хората от ранната бронзова епоха са търгували с предмети, толкова еднакви по външен вид и тегло, предполага, че в този случай те са имали ролята на пари (или „стокови пари“). Кюлчетата, пръстените и остриетата на брадвите трябва да изглеждат и да се усещат като подобни, иначе не биха стрували толкова.

Всъщност изследователите смятат, че тези системи са помогнали за развитието на по-точни мерки и везни, за да се измери правилно колко тежко или леко е нещо - и следователно колко може да си струва. Въпреки че рядко мислим за мерките или валутите, когато ги използваме днес, те имат очарователна история.

"Произходът на парите и формулирането на последователни системи за измерване на теглото са сред най-значимите праисторически постижения на човешкия интелект", пишат изследователите в своя доклад.

Справка: The origins of money: Calculation of similarity indexes demonstrates the earliest development of commodity money in prehistoric Central Europe, Maikel H. G. Kuijpers ,Cătălin N. Popa
Published: January 20, 2021 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240462

Източник: Scientists May Have Figured Out What These Weird Bronze Age Objects Really Represent, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !