27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учените разрешават загадката на образуването на карфиола Романеско

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 август 2021 в 00:01 64750
Снимка на Романеско. Кредит: Nathanael Prunet

Откъде идва формата на карфиола Романеско?

Загадката за формирането на една от най-особените растителни форми - карфиолът Романеско - е разгадана от екип учени от CNRS1 и Inria в статия, публикувана на 9 юли 2021 г. в списание Science.

Благодарение на работата, съчетаваща математическо моделиране и биология на растенията, учените успяват да установят, че карфиолът и в частност Романеско всъщност са пъпки, които са предназначени да станат цветове, но които никога не постигат целта си. Вместо това те се развиват в стъбла, които от своя страна продължават да се опитват да произведат цветове.

Карфиолът се ражда от тази верижна реакция на образуване на поредица от стъбла.

Кредит: Wikimedia Commons

Това проучване показва, че краткото навлизане на пъпките в състояние на цъфтеж влияе дълбоко върху тяхното функциониране и им позволява, за разлика от нормалните стъбла, да растат без листа и да се размножават почти безкрайно. Нетипичната форма на Романеско се обяснява с факта, че стъблата му произвеждат пъпки все по-бързо (докато скоростта на образуване на пъпки е постоянна при другите карфиоли). Това ускорение придава на всяк съцветие пирамидален вид, което подчертава фракталната форма на структурата.

Изследването подчертава как селекцията на мутации в растенията по време на процеса на селекцията е променила формата им, понякога драстично, в плодовете и зеленчуците по нашите рафтове.

Справка: “Cauliflower fractal forms arise from perturbations of floral gene networks” by Eugenio Azpeitia, Gabrielle Tichtinsky, Marie Le Masson, Antonio Serrano-Mislata, Jérémy Lucas, Veronica Gregis, Carlos Gimenez, Nathanaël Prunet, Etienne Farcot, Martin M. Kater, Desmond Bradley, Francisco Madueño, Christophe Godin and Francois Parcy, 9 July 2021, Science.
DOI: 10.1126/science.abg5999

Източник: Scientists Solve the Mystery of Romanesco Cauliflower Formation
CNRS


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.