Украйна използва лицево разпознаване, за да изпрати снимки на мъртви руски войници на майките им

Ваня Милева Последна промяна на 17 април 2022 в 10:21 9320 0

Кредит: Piqsels (CC0 1.0) Public Domain Dedication

Украински войници изпращат снимки на мъртви руски войници на техните майки, използвайки софтуер за разпознаване на лица, направен от Clearview AI, съобщава Washington Post.

Според изданието софтуерът е толкова добър, че дори е успял да идентифицира човек с тежки наранявания по главата.

Технологията на компанията „може да работи върху снимки от множество ъгли, в тъмнина, със и без очила и окосмяване по лицето, снимки само на части от лице, благодарение на най-съвременната технология за изкуствен интелект“, разказва изпълнителният директор на Clearview Хоан Тон-Та (Hoan Ton-That) пред Futurism. „Доказано е също така, че е успешен в областта при идентифициране на починали, дори с някои увреждания на лицето.

Един лондонски експерт по наблюдения коментира за Washington Post, че макар от гледна точка на САЩ да е изкушаващо да се застане на страната на украинците, този феномен прави границата между хактивист и военнопрестъпник по-размита от всякога.

„Ако руските войници правеха това с украински майки, щяхме да кажем: „О, Боже, това е варварство“, отбелязва специалистът по технологична етика Стефани Хеър (Stephanie Hare) пред изданието. „И наистина ли работи? Или ще ги накара да кажат: „Вижте тези жестоки украинци, какво правят с нашите момчета?“

Ако едно семейство наистина вярва на пропагандата, че украинците са нацисти и терористи или че Западът ги заплашва, как биха реагирали на кървавата снимка на мъртвото им дете?

Ако Украйна има технологията, която може да сканира база данни от 20 милиарда изображения, взети от социални медии и интернет, независимо от потенциалните антиутопични последици, тя може да се възползва от нея по начин, който не наранява майките и семействата на загиналите, пише изданието Futurism.

Не е трудно да си представим използването на същата технология за по-хуманни цели. Например не би ли било по-добре да се предоставя един вид седмичен доклад за жертвите и да се изпрати на засегнатите семейства? Clear AI е достатъчно мощен, така че може да осигури услуга на тези, които дори не са сигурни дали техните близки са живи.

Източник: Ukraine Reportedly Using Facial Recognition to Send Photos of Dead Russian Soldiers to Their Mothers, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !