Уникална находка носи нови доказателства за ритуалите на иберийците през средния неолит

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 септември 2020 в 07:07 5947 0

Кредит Daniel García Rivero et al./ PLOS One 2020

Двата черепа, открити в пещерата Деесия в Испания.

Откритието на два неолитни черепа в пещера в Южна Испания дава на археолозите рядката възможност да анализират погребалните практики на древните иберийци преди около 6 000 години. Новите доказателства са описани в публикация в списанието PLOS ONE.

Двата черепа, принадлежали на мъж и по-възрастна жена, датират от 4 800 до 4 200 г. пр.н.е. и са погребани до останките на малко козле, многобройни каменни инструменти, парчета керамика и една единствена кост от човешки палец. 

Определянето на възрастта на косите е изключително важно, тъй като поставя това погребение в средния неолит, период, за който археологическите доказателства на Иберийския полуостров са изключително оскъдни. Многобройни са артефактите и погребенията, датиращи от ранния и късния неолит, откривани в Испания и Португалия, но именно средата на периода е много слабо изучена. 

Находките са открити в пещерата Деесия в Кадиз и разкриват впечатляващи нови детайли около ритуалното поведение на древните обитатели на района. Според учените, следите от разрези по тилната кост на единия череп показват, че главата е отделена от тялото почти веднага след смъртта, което предполага, че действието може да е било част от човешко жертвоприношение. 

Хипотезите за ритуално умъртвяване са подсилени и от открития каменен олтар, близо до погребението, който може да е служил за церемониални жертвоприношения. Наличието на младото козле показва, че погребението може да се е случило през пролетта, което кара авторите на изследването да предполагат, че целият акт може да е бил част от някакъв сезонен ритуал.

В гроба са открити и овъглени семена от зърнени култури, което показва, че черепите са принадлежали на членове на уседнала общност от земеделци, което също подсилва идеята за сезонно жертвоприношение.

"Тези открития отварят нови линии на изследване и антропологични сценарии, при които човешките и животинските жертвоприношения може да са свързани с култове към предците, ритуали за благоденствие и молитви към боговете по време на празнични събития", обяснява първият автор на изследването Даниел Гарсия Риверо (Daniel García Rivero).

В своята публикация учените развиват тази идея, посочвайки, че "откритието може да показва определен тип признание, свързано със социалните лидери, вероятно важни фигури или религиозни водачи".

Изглежда женският череп е бил подложен на трепанация - пробиване на малък отвор в черепа. Фактът, че костта е частично заздравяла, предполага, че манипулацията е извършена когато жената е била още жива, което може да има отношение към социалната или религиозната й позиция.

Видно е, че голяма част от доказателствата, събрани в пещерата, могат да бъдат интерпретирани по различни начини и учените не могат категорично да заявят какво точно разказва това погребение за иберийската култура от средния неолит. Но имайки предвид колко оскъдни са находките от този период, това изумително откритие дава начална точка, от която да се изучават погребалните практики на древното население на полуострова. 

Източник: IFLScience - Neolithic Severed Skulls And Goat Remains Shed Light On Stone Age Funerary Rituals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !