12 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В кои страни е най-добре да се остарее

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юли 2017 в 13:26 47232
Снимка: YouTube

Разработен е нов рейтинг, който оценява доколко отделните страни се адаптират към бързо растящия брой и дял на възрастните хора от изследователи от Колумбийския университет и Университета на Южна Калифорния.

Класацията се основава на конкретните мерки в рамките на пет социални и икономически показателя, които отразяват благосъстоянието на възрастните хора в една страна и които могат да бъдат следвани с течение на времето и да се използват за сравнение между нациите, съобщава ЕurekАlert!

"Индексът дава точна представа колко добре обществата се адаптират към проблема на застаряването", коментира Дана Голдман (Dana Goldman) от Центъра за здравна политика и икономика към Университета на Южна Калифорния, който представя констатациите си по време на среща на Международната асоциация на геронтология и гериатрия в Сан Франциско.

Според новия рейтинг Норвегия излиза с най-висок резултат, със 65 точки от 100. Тя е следвана от Швеция със 62 т., САЩ - с 59.8 и Холандия - с 59.5. 

John A. Hartford Foundation Index of Societal Aging. 

Пълният списък включва 30 страни и може да се намери в John A. Hartford Foundation Index of Societal Aging. В челната десятка има четири скандинавски страни.

Рейтингът отчита пет критерия: производителност на труда, обществено здравеопазване, икономически различия между богати и бедни, връзка между поколенията и сигурност (мерки за подпомагане при пенсиониране и физическа безопасност).

Скалата е с различни резултати спрямо класацията по индекса Global AgeWatch Index, който бе актуализиран за последен път през 2015 г. Според тази мярка Швейцария е на първо място, следвана от Норвегия, Швеция и Германия. В този списък България е на 49 място сред 96 държави.

Пред нас са страни като Шри Ланка, Виетнам, Тайланд.

Изследователите се надяват, че техните констатации могат да помогнат за по-информирани политики за проактивно справяне с предизвикателствата на все по-възрастното население.

"Неспособността за адаптация към остаряването е рискова стратегия за една страна", заяви съавторът на проучването Джон Роу (John Rowe) от Колумбийския университет пред BTimes UK. "Добрата новина е, че този мрачен сценарий може да бъде избегнат".


+ 0
- 1
Доста невероятно изглежда страни като Гърция или Турция, където е обичайно възрастните хора да се ползват с уважение, да са на толкова ниски места в подредбата.
+ 12
- 0
"Пред нас са традиционно смятани за страни от третия свят като Шри Ланка, Виетнам, Тайланд."

Традиционният модел на Първи, Втори и Трети свят няма нищо общо с богатството. Той беше политическо разделение. Първи беше западният свят, втори беше бившият Съветски блок + неговите съюзници, а всички останали необвързани (или недостатъчно обвързани) страни бяха Трети свят. В този смисъл Виентам беше страна от Втория свят.

В момента по-вярно е грубото икономическо разделение на: развити, развиващи се и недостатъчно развити страни. А още по-вярно е разделението по различни показатели: БВП, политически права, индекс за човешко развитие и т.н. Показатели по които позициите невинаги се застъпва.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.