Ваксината за рак на матката скара учените

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 януари 2017 в 10:00 11507 0

Кредит Activist Post

В края на миналата година японски екип изследователи публикуваха в Scientific Reports получените от тях резултати, показващи, че ваксината за човешки папиломен вирус (HPV) засяга централната нервна система на опитните мишки.

Статията на Тошихиро Накаджима (Toshihiro Nakajima) от Токийския Медицински университет и колегите му описва как ваксинираните животни показват "неврологични фенотипове", включително ограничена подвижност, претърпели са увреждания на хипоталамуса и други области на мозъка, а авторите предполагат, тяхното изследване може да изясни последните доклади на неблагоприятни ефекти на ваксината върху хора. 

Но изследователи и лекари критикуват проучването и сега призовават за неговото оттегляне, съобщава Science.

"Мишките получават доза, която пропорционално е хиляда пъти по-голяма от тази за хората, заедно с токсин, който да помогне на ваксината да преодолее кръвно-мозъчната бариера" отбелязва Science. "По принцип, това е напълно безполезно иследване, погубило благородни животни,"  - пише в своя блог Дейвид Горски (David Gorski,), хирург- онколог в Института за рака в Детройт.

Ваксината срещу HPV, първоначално лицензирана през 2006 г., сега е одобрена в повече от 120 страни. Ваксините за човешки папиломен вирус (HPV) се дават на младите момичета за предотвратяване на рак на маточната шийка и в началото на прилагането се наблюдаваше, че случаите на този вид рак вече започват да намаляват.

Но ваксините са подложени на многобройни критики. Има съмнения, че причиняват такива странични ефекти като трудности при ходене, главоболие, умора, лоша концентрация и болки пише изданието.

Много изследователи твърдят, че няма причинно-следствена връзка между ваксината и тези симптоми. Но тези опасения станаха причина да се провали имунизацията в Япония и да се намали обхватът й  в други страни.

Привържениците на ваксината предупреждават, че тази тенденция излага жените, а и мъжете, на опасността да се разболеят от един по принцип предотвратим рак и други заболявания.

Дебатът се ожесточи след тази последна публикация и наля вода в мелницата на антиваксърите, подчертава The Scientist.

Критиците атакуват методологията и заключенията на публикацията и настояват списанието да я изтегли заради потенциалното отрицателно въздействие, което може да има върху общественото здраве.

Накаджима защитава работата си пред Science: "Нашият труд бе официално публикуван след щателен научен преглед, извършен от рецензенти и от редколегията на Scientific Reports ."По отношение на дозата, добавя той, "това е само първото изследване и зависимостта от дозата може да бъде един от интересните експерименти в бъдеще".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !