Възходът на морбили е свързан с появата на големите градове преди 2500 години

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2020 в 10:45 5363 0

Кредит Pxhere

Вирусът на морбили се е прехвърлил на хора от добитък около 500 г. пр. н. е. Това подкрепя идеята, че една болест може да се утвърди като човешка само след като се развият достатъчно големи градове.

„Това не е доказателство, но е съвместимо с идеята, че големите градове може би са предоставили възможността да се появи“, разказва Себастиан Калвиняк-Спенсър (Sébastien Calvignac-Spencer) от Института „Робърт Кох“ в Берлин, Германия.

Вирусът на морбили се е развил от вируса, който причинява чумата по едрия рогат добитък, заболяване, което е било често срещано при говедата и е довело до глад в Африка през 20-ти век, докато ваксинацията не го премахва до 2011 г.

Почти всички деца са се заразявали с морбили, докато не почва масовата ваксинация. Тази болест все още е основен проблем за общественото здравеопазване в развиващите се страни. За съжаление зарази антиваксърските движения се появиха огнища и в някои западни страни.

Отдавна е известно, че вирусът на морбили се е развил от чумата по едрия рогат добитък, защото са много сходни генетично, но не е ясно кога е станало прехвърлянето. Според предишни оценки това се е случило около 900 г. сл. н. е., но това заключение се основава на анализ на доста скорошни вируси на морбили.

Връзка с града

Екипът на Калвиняк-Спенсър открива запазен екземпляр от белите дробове в берлински музей от човек, починал от морбили през 1912 г. Изследователите съставят вирусното родословно дърво, сравнявайки го с 50 други вирусни генома, било то от скорошни случаи на морбили, вируса по чумата по говедата или свързания с него вирус, който заразява овце и кози. Така датировката показа, че скокът се е случил до 500 г. пр.н.е.

Анализът не може да ни каже къде се е случило прехвърлянето. Но тази по-ранна дата приблизително съвпада с появата на градове от няколкостотин хиляди души в Китай, Индия, Северна Африка и Европа.

От гледна точка на разпространението на морбили в островните общности, се знае, че вирусът не може да оцелее дълго на места с по-малко от около половин милион души. Това е така, защото предизвиква имунитет за цял живот, така че след като всички вече са го прекарали, няма повече гостоприемници, които да го потдържат. Само в по-големите общности ще има достатъчно новородени и следователно податливи деца, които да помогнат на вируса да оцелее.

Микрообганизмите, прескачащи от един вид в друг, са често срещана причина за пандемия - както се случи с коронавируса.

Справка: Science, DOI: 10.1126/science.aba9411

Източник: Rise of measles linked with emergence of large cities 2500 years ago, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !