Вижте милиард години разместване на тектонски плочи за 40 хипнотични секунди

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2021 в 09:13 13728 0

Имена и движение на съвременните тектонски плочи
Имена и движение на съвременните тектонски плочи. Кредит: Wikimedia Commons

Тектонските плочи, които покриват Земята като пъзел, се движат толкова бързо, колкото растат ноктите ни, но в продължение на един милиард години това е достатъчно, за да изминат огромни разстояния по цялата планета - както показва едно впечатляващо ново видео.

В един от най-пълните модели на движения на тектонични плочи, съставени някога, учените са концентрирали милиард години движения във видеоклип от 40 секунди, така че можем да видим как тези гигантски скални плочи са взаимодействали с течение на времето.

Докато се движат, плочите оказват влияние върху климата, приливите и отливите, миграцията на животните и тяхната еволюция, вулканичната активност и други. Те са повече от просто покритие за планетата, те са система за поддържане на живота, която засяга всичко, което обитава повърхността на Земята.

„За първи път е изграден пълен модел на тектониката, включително всички граници“, разказва пред Euronews геологът Майкъл Тетли (Michael Tetley), с докторска степен в Университета в Сидни.

"В човешки времеви мащаб нещата се движат в сантиметри годишно, но както виждаме от анимацията, континентите са били навсякъде във времето. Място като Антарктида, което днес е студено ледено негостоприемно място, всъщност някога е било доста приятна дестинация за почивка на екватора".

Преместването и плъзгането на плочите е истинско зрелище, ако изгледате видеоклипа - земни маси, които са съседни, в един момент стават далечни и обратно, и може би ще се изненадате отколко скоро страните и континентите са заели позициите, които познаваме днес.

Разбирането на тези движения и модели е от решаващо значение, ако учените искат да предскажат колко обитаема ще бъде нашата планета в бъдеще и къде ще намерим необходимите метални ресурси, за да осигурим чисто енергийно бъдеще.

Движението на плочите се оценява като се изучават геоложките записи - магнетизмът, който предоставя данни за позициите във времето на повърхността спрямо оста на въртене на Земята и видовете материали, заключени в скални проби, които помагат да се съчетаят частите от пъзели на геоложки плочи.

Екипът избира и комбинира най-подходящите модели за момента, разглеждайки както движенията на континентите, така и взаимодействията по границите на плочите.

„Планетата Земя е невероятно динамична, с повърхност, съставена от плочи, които непрекъснато се блъскат по един уникален за известните скалисти планети начин“, коментира геологът Сабин Захирович (Sabin Zahirovic) от Университета в Сидни.

"Тези плочи се движат със скоростта, която ноктите растат, но когато един милиард години се събере в 40 секунди, се разкрива хипнотизиращ танц. Океаните се отварят и затварят, континентите се разпръскват и периодично се комбинират, за да образуват огромни суперконтиненти".

Колкото по-назад учените навлизат в миналото, толкова по-трудно става да се прецени как са се движили плочите и в този случай епохите от неопротерозой до камбрий (преди 1000 до 520 милиона години) са били внимателно очертани.

Остават въпросите как тези плочи са се образували за първи път и кога се е случило това образуване. Учените признават, че в тяхната работа липсват някои по-фини подробности, но те се надяват, че моделът им може да действа като полезен ресурс и основа за бъдещото проучване на тези движения и въздействието, което те имам за всичко останало на планетата.

„Нашият екип е създал изцяло нов модел на еволюция на Земята през последните милиарди години“, заявява геологът Дитмар Мюлер (Dietmar Müller) от Университета в Сидни.

"Нашата планета е уникална, защото е дом на живота. Но това е възможно само защото геоложките процеси, като тектониката на плочите, осигуряват планетарна система за поддържане на живота".

Справка: Extending full-plate tectonic models into deep time: Linking the Neoproterozoic and the Phanerozoic
Andrew S.Merdith, Simon E.Williams et al., Earth-Science Reviews, Volume 214, March 2021, 103477
https://doi.org/10.1016/j.earscirev.2020.103477

Източник: Watch a Billion Years of Shifting Tectonic Plates in 40 Mesmerising Seconds, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !