05 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вижте първoто подводно видео на неуловимите клюномуцунести китове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 март 2017 в 14:38 76600

Рядко се случва да се наблюдават клюномуцунести китове на Тру (Mesoplodon mirus) - те се появяват буквално от нищото и също така изчезват. 

Първите подводни кадри на тези неуловими морски бозайници са записани в дълбоките води край Азорските острови и показва три от тези китове, пише NewScientist.

Научна статия за наблюдението е публикувана в  PeerJ.

Само седем наблюдения на живо са докладвани в най-южната част на Макаронезия (най-южната част на северния Атлантик), а някои от тях погрешни са идентифицивани на други клюномуцунести видове китове.

Новият клип е направен от екип от преподаватели на експедиция с група ученици. Китовете се появиха в продължение на 10 минути, което даде възможност на екипа да направи запис с GoPro камерата от надуваемата си лодка.

"Изведнъж групата китове се появи от нищото и започна да обгражда лодката", заяви Наташа Агилар де Сото (Natacha Aguilar de Soto), морски биолог от университета в Сейнт Андрюс, Великобритания, и Университета на Канарските острови, Испания, които по-късно идентифицираха китовете от кадрите. "Това са китове, които много малко хора по света някога са виждали".

Клюномуцунестите китове на Тру никога не са маркирани за изследователски цели, за разлика от други клюнести видове китове, които имат едно и също поведение.

Те остават под водата в продължение на час, понякога и два, а на повърхността - само за няколко минути, за да предприемат серия от бързи вдишвания преди отново да се гмурнат дълбоко, достигайки обикновено километър под повърхността. Откривани са и на дългочина и от 3 километра.

За да се движат във водата по-ефективно, тези клюномуцунести китове имат вдлъбнатини встрани като малки джобове, където те скриват своите плавници. "Ако искате да останете 2 часа под водата само с кислорода, който задържате в тялото си, всяка енергия трябва да се пести", обяснява Агилар де Сото.

Видеото ясно показва бяло петно ​​върху главите на китовете, което е идентифицираща характеристика на клюномуцунестите китове на Тру.

Бледото петно с размер на пъпеш между дихателния отвор и муцуната е тъкан, която фокусира кликванията, използвани за ехолокация.

Този вид кадри помагат на изследователите да се научат да идентифицират клюномуцунестите китове при бъдещи наблюдения. Досега за тях знаехме това, което може да се научи от китове, блокирани на плажове, чиято кожа вече е потъмняла от излагане на слънцето. Това ще помогне и да се следи броя на популациите, защото сега има твърде малко данни за броя клюномуцунести китове в океана.

"Ние знаем, че някои видове клюномуцунести китове са много уязвими към военните сонари. Искаме да следим тези видове и да определим дали са повлияни. Единственият начин да можем да го направим е да ги различиваме в морето ", заяви Джей Барлоу (Jay Barlow), биолог по морски бозайници към Националната океанска и атмосферна администрация в Калифорния. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.