Вкаменелост на около милиард години разкрива липсваща връзка в еволюцията на животните

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2021 в 00:02 5230 0

Кредит Wikimedia Commons

Езерото Лох Торидон.

Необичайни вкаменелости на възраст един милиард годинии, открити в древни скали на Шотландските планини представят нова връзка в еволюцията на животните.

Екип от учени, ръководен от Университета в Шефилд във Великобритания и Бостънския колеж в САЩ, откри микрофосил, който съдържа два различни клетъчни типа - той може да е на най-ранното многоклетъчно животно, регистрирано някога.

Открити са и подобни фосили, сходни по размер и форма, но състоящи се само от един тип клетки.

Фосилът дава нова представа за прехода на едноклетъчните организми към сложните многоклетъчни животни.

Учените смятат, че това е фосил древен организъм, който се намира някъде между едноклетъчните и многоклетъчните животни, предшественик  на животните и другите членове на групата холозоа (Holozoa), които по това време вече са се отделили от растенията и гъбите. Учените смятат, че това все още не е било пълноценно многоклетъчно, представлявайки относително „свободнао“ обединение, което може да включва един или два типа клетки, в зависимост от условията и фазата на жизнения цикъл.

Фосилът е описан и официално наречен Bicellum Brasieri в нова изследователска статия, публикувана в Current Biology.

Изображение на фосила. Кредит: н Professor Paul Strother

„Произходът на комплексната многоклетъчност и произходът на животните се считат за две от най-важните събития в историята на живота на Земята, нашето откритие хвърля нова светлина и върху двете", отбелязва един от водещите автори на изследването професор Чарлз Уелман (Charles Wellman) от Катедрата по науки за животните и растенията в Университета в Шефилд

„Открихме примитивен сферичен организъм, съставен от два различни типа клетки, което е първата стъпка към сложна многоклетъчна структура, нещо, което никога не е било описвано преди в летописа на вкаменелостите".

„Откритието на този нов вкаменелост ни подсказва, че еволюцията на многоклетъчните животни е настъпила преди поне един милиард години и че ранните събития преди еволюцията на животните може да са се случили в прясна вода като езера, а не в океана“.

Професор Пол Стротер (Paul Strother), водещ изследовател на изследването от Бостънския колеж, заявява: „Биолозите предполагат, че произходът на животните включва обединяването и пренасочването на предишни гени, които са се развили по-рано в едноклетъчните организми.

„Това, което виждаме в Bicellum, е пример за такава генетична система, включваща адхезия на клетките и клетъчна диференциация, която може да е била включена в генома на животните половин милиард години по-късно“

Фосилът е намерен в Лох Торидон в северозападната част на Шотландското планинско крайбрежие. Учените са успели да изследват тази вкаменелост поради изключително доброто й съхранение, което им позволява да я анализират на клетъчно и субклетъчно ниво.

Справка: “A possible billion-year-old holozoan with differentiated multicellularity” by Paul K. Strother, Martin D. Brasier, David Wacey, Leslie Timpe, Martin Saunders and Charles H. Wellman, 13 April 2021, Current Biology.
DOI: 10.1016/j.cub.2021.03.051

Източник: Billion-Year-Old Fossil Discovered – Reveals Missing Link in the Evolution of Animals, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !