Втора планина в "сърцето" на Плутон е заснел New Horizons

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 юли 2015 в 14:52 5303 0

Кредит НАСА

Мисията на НАСА New Horizons е открила нова, по-ниска планинска верига в долния ляв край на най-известната особеност на повърхността на Плутон - светлата, с форма на сърце област на името на откривателя на планетата джудже Томбо (Tombaugh Region).

Планинската ледена верига е сравнително невисока, колкото половин миля (километър), съобщава подробности НАСА.

Новооткритата планинска верига се намира близо до югозападната граница на областта Томбо , разположена между светли заледени равнини и тъмен, осеян с кратери, терен. Това изображение е направено от камерата на New Horizons "Long Range Reconnaissance Imager" (Lorri) на 14 юли 2015 от разстояние 48 000 мили (77 000км) и е изпратена на Земята на 20 юли.

Тези новооткрити замразени върхове по оценка на учените са около половин миля до една миля (1-1,5 км) високи. Те са по-ниски от откритите по-рано планини Норгей (Norgay Mountains), кръстени на името на първия покорител на Еверест, Тенсинг Норгей и заснети от New Horizons на 15 юли.

Новата област е на запад от района в сърцето на Плутон наречен равнината Спутник (Sputnik Plain). Върховете са на около 68 мили (110 км) северозападно от планините Норгей.

Тези най-нови изображения допълнително илюстрират забележително добре изразения релеф по западния край на района Томбо.

"Налице е ясно изразена разлика в структурата между по-младите, замразени равнини на изток и тъмните, осеяни с кратери области на запад", заяви Джеф Мур, геолог и геофизик от екипа на мисията New Horizons. "Има някакво сложно взаимодействие между светлите и тъмните материали, които ще се опитаме да разберем."

Докато равнината Спутник се смята за сравнително млада в геоложко отношение - може би на по-малко от 100 милиона години - по-тъмната област вероятно датира от милиарди години. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !