За първи път тропически ураган удря Ирландия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2017 в 15:07 4065 0

Ураганът Офелия заснет на 11 октомври от спътника Copernicus Sentinel-3A .

Ураганът Офелия или това, което е останало от него, ще направи първото си появяване на сушата на доста необичайно място - Ирландия.

Той се разви доста странно през изминалата седмица, а някои метеоролози твърдят, че е най-силният ураган в историята за тази част на Атлантическия океан, съобщава IFLScience.

Както може би знаете, дори и да не сте живели в Ирландия или Великобритания, Обединеното кралство не е място на урагани. Доскоро говорехме за Харви, Ирма, Мария и др., но те се образуват по на юг в Атлантическия океан и връхлитат на запад, опустошавайки Северна и Южна Америка.

Но в този случай Офелия не спази традицията.

В началото тя бе тропическа депресия, позицията й обаче бе много по-далеч на североизток от очакваното. След това много бързо миналата събота тя се трансформира в буря от трета категория, шестата за Атлантическия океан буря с такава сила тази година и първата досега от тази категория, образувана на изток.

По-високите от очакваните температури на морската повърхност в Североизточния Атлантически океан, заедно с благоприятните ветрове, изглежда са причините Офелия да се образува на такова необичайно място.

Ураганът в момента се носи над по-студени води, което означава, че когато удари Ирландия, ще бъде буря, а не ураган - но ще се разшири значително по размер, което означава, че силните ветрове и бури ще обхванат по-голяма площ. Макар че не е толкова необичайно отслабени тропически климатични системи да достигат Ирландия, все пак е необичайно такава буря да се роди от ураган, формиран толкова далеч на изток.

Американският метеоролог Ерик Холтхаус (Eric Holthaus) смята, че Офелия ще бъде потенциален пример за една бъдеща тревожна тенденция. "Офелия удря Ирландия утре, затова ще кажа сега: изменението на климата се очаква да донесе повече урагани в Европа," написа ученият в Twitter.

Едно проучване от 2013 година прогнозира, че затоплянето на Атлантическия океан ще доведе до такива явления и наистина това пророчество се превърна в реалност. Използвайки усъвършенствани климатични модели учените правят заключението, че "повишаването на температурите на тропическата повърхност на Атлантическия океан, се простира на изток и става благодатна среда за тропически циклони, които произвеждат по-чести и интензивни урагани, следващи пътища, насочени към Европа".

Далеч по-малко изследвания са направени за образуването на урагани в тази част на света, отколкото за районите, които по традиция са "склонни" да формират тропически циклони. Това означава, че е трудно да се каже със сигурност дали Офелия е предвестник на ураганното бъдеще на Западна Европа, но според физиката, това не е изключено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !