Забраненият „Змийски остров“ - най-отровният в света

Островът гъмжи от топящ плътта вид змия

Ваня Милева Последна промяна на 30 ноември 2022 в 00:01 5491 0

Змийският остров е единственият дом на златната змия, влечуго с толкова силна отрова, че може да разтопи човешката плът моментално. Кредит: Nayeryouakim, CC BY-SA 4.0

Бразилия се гордее в красотата на дивата си природа - от водопадите Игуасу до пустинен пейзаж от високи бели пясъчни дюни на националния парк Lençóis Maranhenses.

Островът Кеймада Гранде, разположен на около 150 км от брега на Сао Пауло, изглежда като още едно от тези красиви места, но само на пръв поглед. Защото малко хора, освен любителите на херпетологията, биха се радвали да го посетят, защото тук властват змиите. Това е единственото място на Земята, където се среща златната змия, която е толкова смъртоносна, че публичният достъп до острова е забранен.

Достъпът до острова, известен още и като Змийския остров, се контролира от бразилският флот заради безопасността на хората, а и на змиите.

Отровата на тези змии - златна копиеглава змия, Bothrops insularis, дълга до около половин метър, може да убие човек за по-малко от час. Името „копиеглава“ е свързано с отличителната форма на главата на всички змии от рода Bothrops, която е малко удължена.

Многобройни местни легенди разказват за ужасната съдба, постигнала онези, които се скитат по бреговете на „Змийския остров“. Говори се, че нещастен рибар акостирал на острова в търсене на банани - само за да бъде открит дни по-късно в лодката си, мъртъв в локва кръв, с ухапвания от змия по тялото. От 1909 г. до 20-те години на миналия век няколко души наистина са живели на острова, за да управляват фара. Но според друга местна приказка, последният пазач на фара, заедно с цялото си семейство, умират, когато група змии се вмъква в дома му през прозорците.

Независимо че някои твърдят, че змиите са попаднали на острова от пирати, които се надявали да защитят златото си, всъщност гъстата популация на змиите на острова се е развивала в продължение на хиляди години - без човешка намеса. Преди около 11 000 години морското равнище се е повишило достатъчно, за да изолира остров Иля да Кеймада Гранде от континентална Бразилия, което е довело до еволюция на видовете змии, живеещи на острова, за които се смята, че най-вероятно са местните змии жарарака (Bothrops jararaca), развили се по различен път от техните събратя на континента.

Змиите, които се озовават на остров Илха да Кеймада Гранде, нямат сухоземни врагове, което им позволява да се размножават бързо. Единственото предизвикателство пред тях е, че е нямало и сухоземна плячка. За да намерят храна, змиите започват да се хранят с прелетни птици, които посещават острова сезонно по време на дългите си миграции. Често змиите дебнат жертвата си, ухапват я и изчакват отровата да си свърши работата. Но златоглавите гадини не могат да проследят птиците, които ухапват, затова вместо това са развили невероятно силна и ефикасна отрова, три до пет пъти по-силна от тази на която и да е континентална змия - способна да убие повечето жертви (и да разтопи човешката плът) почти мигновено.

Този ужасяващ бразилски остров е с най-високата концентрация на отровни змии в света. Кредит: Prefeitura Municipal Itanhaém

Заради опасността бразилското правителство строго контролира посещенията на Ilha da Queimada Grande. Дори и без правителствена забрана обаче Иля да Кеймада Гранде вероятно нямаше да бъде топ туристическа дестинация: змиите на острова са доста концентрирани.

Биологът Марсело Дуарте (Marcelo Duarte), който е посещавал Змийския остров над 20 пъти, разказва, че твърдението на местните жители за една до пет змии на квадратен метър е преувеличено, макар и може би не много. Една змия на квадратен метър е по-скоро според него. Не че това трябва да успокои някой: при една змия на метър никога не сте на повече от метър от смъртта.

Тъй като B. insularis се среща само в необитаеми за хора райони, никога не е имало официален доклад за човек, ухапан от този вид змия, но други от рода копиеглави са отговорни за по-висока човешка смъртност от всяка друга група змии в Северна или Южна Америка. Лудвиг Трутнау (Ludwig Trutnau) съобщава за четири човешки отравяния, три от които са фатални. Степента на смъртност при ухапване от копиеглави е 0,5–3%, ако пациентът получава лечение и 7%, ако пациентът не получава лечение. Ефектите от отравянето от златните копиеглави включват подуване, локална болка, гадене и повръщане, кръвни мехури, синини, кръв в повръщаното и урината, чревно кървене, бъбречна недостатъчност, кръвоизлив в мозъка и тежка некроза на мускулна тъкан.

Златната копиеглава, силно отровна змия, е ендемична за бразилския Ilhe da Queimada Grande, прочутия „Змийски остров“. Кредит: Instituto Butantan

Бразилското правителство изисква присъствието на лекар при всяко законно санкционирано посещение, в случай че се стигне до нещастен сблъсък с местните обитатели на острова. Бразилските военноморски сили ежегодно спират на острова, за да поддържат фара, който от 20-те години на миналия век е автоматичен. Островът е и важна лаборатория за биолози и изследователи, които получават специално разрешение да го посещават, за да изследват златните копиеглави змии.

"Ние едва сега откриваме вселената от възможности на отровите", посочва Дуарте и обяснява, че отровата на златните копиеглави змии вече е показала обещаващи резултати при сърдечни заболявания, кръвообращение и кръвни съсиреци. Отровата на други видове змии също е показала потенциал като противораково лекарство.

Заради търсенето на черния пазар от страна на учените и колекционерите на животни, контрабандистите на диви животни, т. нар. биопирати, също са известни с набезите си на острова. Ако се чудите от какво толкова ефикасни убийци може да се нуждаят от защита от флота, отговорът е ясен.

По данни на списание Smithsonian една златна копиеглава змия може да струва от 10 000 до 30 000 долара. В интервю с еволюционния биолог д-р Арие ван дер Майден (Arie van der Meijden) наскоро за фалшивата реклама около стойността на отровата на скорпиона, стана ясно, че макар това е най-ценната течност в света по тегло – и е така – стойността й зависи изцяло от възможността да се намери купувач, а лабораториите, подложени често на проверка от страна на регулаторните органи, няма да рискуват валидността на своите изследвания, купувайки материалите си от неофициални източници.

Изследователите Карлос Абрахао (вляво) и Рикардо Аугусто Диас са сред малкото учени, на които е разрешен достъп до Змийския остров за провеждане на теренна работа. Кредит: Carlos Abrahão

Заплаха за тези влечуги е и унищожението на местообитанията. В миналото хората умишлено са подпалвали Кеймада Гранде в опит да се отърват от змиите, така че островът да може да се използва за отглеждане на банани. Бразилският флот също допринася за унищожаването на местообитанията, като премахна растителността, за да запази фара на острова.

Всяка змия, изнесена извън острова, повишава риска от инбридинг (близкородствено кръстосване) в дивата популация, което може да доведе до безплодие и компрометирана способност за адаптиране към промените в околната среда.

Макар и ефикасни убийци, те се нуждаят от защита. Кредит: Instituto Butantan

Друга заплаха за бъдещето на тези змии е появата на интерсексуални змии - змии, родени с мъжки и женски репродуктивни части. Вероятно увеличаването на броя на интерсексуалните в популацията се дължи на голямото количество инбридинг (което е още една последица от малкото разпространение на вида), а относително високата честота на родените интерсексуални може да бъде вредна за популацията на вида, тъй като повечето интерсексуални са стерилни.

Болестите също са нанесли вреда на популацията на острова, която по някои оценки е намаляла с близо 50% през последните 15 години. Понастоящем тези змии са включени в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата като критично застрашени.

За оцеляването на златната копиеглава змия е създадена програма на Института Бутантан за размножаване в плен на бразилския континент.

Източници:

This Terrifying Brazilian Island Has the Highest Concentration of Venomous Snakes Anywhere in the World, Smithsonian magazine

Let's Explore Ilha da Queimada Grande, The Forbidden "Snake Island", IFLScience

Snake Island’s Venomous Vipers Find a New Home in São Paulo, Atlas Obscura

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !