08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Загадъчна синя спирала над Нова Зеландия - хората смятат, че има извънземен произход (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 юни 2022 в 05:47 41430
Скрийншот от видеото на феномена на Science Channel

Загадъчна синя спирала с нейния външен вид, наподобяващ НЛО, носеща се през нощното небе на Нова Зеландия, озадачава местните наблюдатели. Въпреки първоначалното убеждение, че произходът ѝ е извънземен, специалистите казват, че той е по-скоро космически боклук със земен призход.

Твърди се, че спираловидната синя струя газ над град Нелсън на южния остров на Нова Зеландия е изминала 750 километра на юг до остров Стюарт до 19:30 ч. в неделя, съобщава MailOnline.

Каква е тази мистериозна синя спирала?

Оказва се, че странният астрономически феномен е причинен от космически боклуци. Това е умиращата ракета от последната мисия на SpaceX.

Космическата компания на Илон Мъск изстреля ракетата Falcon 9, носеща спътника Globalstar DM15 в неделя сутринта, отбелязвайки третия полет на ракета, извършен само за 36 часа. Според подобен доклад от Magazine Bulletin, ракетата се е завъртяла, когато е освободила полезния си товар и е изпуснала гориво, което е причинило следа от пара, отразяваща слънчевата светлина. Това създава видимия син вихър, който е впечатлил много хора.

Астрономическото общество в Плимут съобщава в публикация във Facebook, че изсипването на горивото или изгорелите газове от ракетата SpaceX е най-вероятната причина за синьото завихряне. В публикацията се добавя, че подобни събития са се случвали в миналото, а това става, защото Globalstar 2 FM15 на SpaceX вероятно е минал покрай Нова Зеландия по това време.

Аласдер Бърнс, любител астрономзвездомер от Южния остров, споделя, че синята спирала е най-странното нещо, което някога е виждал. 

За някои я оприличават на планета или звезда с малка бяла точка в центъра. Синята спирала преминава през нощното небе на Нова Зеландия за 10 минути, нараствайки поне три пъти.

Трето изстрелване на ракета Falcon 9 за 36 часа

В неделя двустепенна ракета Falcon 9 беше изстреляна от космическата станция на нос Канаверал във Флорида в 00:27 ч. EDT, носеща спътниците Globalstar DM15, които трябва да бъдат изпратени в орбита.

Ппървата степен на ракетата се връща на Земята за вертикално кацане на платформа в Атлантическия океан 10 минути след излитането. SpaceX пишеа, че сателитът е разположен на ниска орбита на Земята 1 час и 50 минути след изстрелването, съобщава Space.com.

Мисията е третият полет за SpaceX в рамките на 36 часа, включително 53-те спътника Starlink, изстреляни в петък, 17 юни, и радарния спътник за германските военни от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния в събота, 18 юни.

Мисията на SpaceX миналия петък представлява нов рекорд за повторно използване на ракети след полет на Falcon 9 - 12 изстрелвания. Междувременно неделният полет за първия етап е деветият за Falcon 9.

SpaceX ускорява изстрелванията на ракети тази година. Последният полет е 26-ият полет за SpaceX тази година, а 2022 г. още не е свършила дори наполовина.

Източник: Mysterious Blue Spiral Travelling Across New Zealand Baffled People Who Thought It Had Extraterrestrial Origins Margaret Davis, The Science Times


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.