Загадката на бързите радиоимпулси е може би решена

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юли 2017 в 15:35 26493 0

Концепция на художник за магнетар - неутронна звезда. Може ли тези обекти да предизвикват бързите радио импулси? [ESO/L.Calçada]

Произходът на мистериозните бързи радиоимпулси от Вселената повече от десетилетие е загадка. Сега положението като че ли бавно се променя.

От 2007 г. насам астрономите имат открити около 20 от тези бързи радиоимпулси (FRB - Fast radio burst) - редки и изключително енергични с продължителност от милисекунди. 

Повечето от тях са просто отделни инциденти, но по-рано тази година е регистриран FRB 121102, който е уникален по своето поведение - той се повтаря отново и отново с регулярен характер.

FRB 121102 позволява за първи път астрономите да предприемат действия по установяване на местоположението му като фокусират телескопите в неговата посока.

По-рано тази година работата им доведе до идентифицирането на мястото, откъдето идва сигналът FRB 121102 - галактика джудже с червено отместване Z = 0.193, определящо разстояние от около 3 милиарда светлинни години от нас.

След това чувствителните очи на много телескопи бяха насочени към това място, включително и на космическия телескоп "Хъбъл", космическия телескоп "Спицер" и на телескопа Gemini North Telescope в Хавай.

Сега в статия, публикувана в списание The Astrophysical Journal Letters, екип от учени под ръководството на Кеес Баса (Cees Bassa) от ASTRON, Холандския институт за радио астрономия, показва резултатите от допълнителното проследяване, което има за цел да се научи повече за галактиката-източник и това, което би могло да причини мистериозните радиоимпулси.

Галактиката - домакин на FRB 121102. 

Авторите установили, че галактиката е бледа, с неправилна форма и с ниско съдържание на метал галактика джудже. 

В рамките на системата има ярка област на звездообразуване с размер 4000 светлинни години. Изглежда че източникът на радиоимпулсите е точно в рамките на този регион.

Свойствата на галактиката са съвместими с тези на типа галактики известни като галактики екстремни линии на емисии (extreme emission line galaxies). За тези галактики се знае, че често приютяват бедни на водород суперярки свръхнови и дългосрочни емисии на гама-лъчи. 

Какво може да ни каже това за произхода на FRB 121 102?

Системата, от която идват бързите радиоимпулси (лилавата елипса), областта на формиране на звезди (в черно) и разположението на FRB 121 102 (кръст). (адаптирано от Bassa et al.)

Фактът, че тези радиоимпулси се случват многократно, намеква, че това не може да е отделен катаклизъм. 

Но разположението на FRB 121 102 в рамките на район на формиране на звезди - особено в галактика, която е подобна на такива, които обикновено са място на суперярки свръхнови и продължителни емисии гама-лъчи - категорично показва, че има връзка между тези събития.

Авторите подкрепят тази хипотеза. Според тях наблюдаваното съвпадение, подкрепено от модели на раждането на неутронна звезда - магнетар, сочи еволюционна връзка между бързите радиоимпулси и неутронните звезди. В тази картина, неутронни звезди или магнетарите, родени от бедни на водород свръхнови, след това се развиват в източници на бързи и мощни радио излъчвания.

Но Баса и екипът му предупреждават, че този модел е възможно да е приложим само за FRB 121102.

А FRB 121102 е уникален с това, че е единственият открит сигнал, който се повтаря, значи причината е може също така да бъде уникална.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !