07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Заради токсичната супа в канализацията мъжките риби носят хайвер в тестисите си

Една на всеки 5 мъжки речни риби са станали транссексуални заради замърсяването

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юли 2017 в 03:20 160531
Шарани. Снимка: Pinterest

Противозачатъчните хапчета, почистващи продукти и други препарати, изхвърлени в канализацията са превърнали 20% от мъжките сладководни риби в транссексуални.

Това установиха в 50 различни места във Великобритания експерти от Университета в Ексетър, съобщи The Guardian.

Химикалите в тези вещества влияят върху рибата както хормонът естроген прави от мъжете същества с женски и мъжки характеристики. Те задействат механизми, които карат мъжките риби, да се държат като женски. Според учените, мъжките риби в реките на Великобритания показват намалени нива на агресия, губят способността си да си съперничат, качества, обикновено свързани с привличането на женски, което прави по-малко вероятно да се размножат успешно.

Химикалите, които се засягат една на всеки пет мъжки речни риби, могат да доведат до намаляване на производството и качеството на сперма, а някои дори са започнали да хвърлят хайвер.

Специалистите от университета в Ексетър откриха, че 20 на сто от сладководни риби в 50 различни места във Великобритания са едновременно с мъжки и женски характеристики.

Освен това потомците на тези риби са по-податливи на химически промени.

Сред веществата, които могат да окажат такова въздействие върху рибаите, учените посочват ​​съставките на противозачатъчните хапчета, перилните препарати, козметиката и някои пластмаси.

Открити са и лекарства като антидепресанти, които също променят естественото поведение на рибите. 

Повече от 200 химикали от пречиствателните станции са били идентифицирани с естроген-подобни ефекти.

Pinterest

Професор Чарлз Тайлър (Charles Tyler) , специалист по физиология на рибата и еко-токсиколог от Университета Ексетър заяви: "Ние показахме, че някои от тези химикали могат да имат много по-широки последици за здравето на рибите от очакваните.

Професор Тайлър ще представи откритията си в лекцията си на 50-тия годишен симпозиум на Обществото за рибарство на Британските острови, който се провежда в Университета Ексетър от 3 до 7 юли.


popleta
Рейтинг : 10221
04.07 2017 в 11:33 1
+ 0
- 6
Чудя се защо рапърчетата са педали.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.