Зашеметяващи видеа от космоса на ураган и вчерашното затъмнение

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юли 2019 в 09:26 7884 0

Кредит: NOAA

Докато слънчевото затъмнение преминаваше през Аржентина и Чили на 2 юли, в източната част на Тихия океан се разрази огромен ураган и спътникови камери, проследяващи пътеката на затъмнението, хванаха и двете в уникални видеоклипове.

Затъмнението започна над южната част на Тихия океан на изток от Нова Зеландия, когато Луната се влезе между Земята и Слънцето, като напълно блокира светлината на нашата звезда в т.нар. пълно слънчево затъмнение - когато има пръстен около Слънцето, това е пръстеновидно затъмнение.

Пътеката на сянката на Луната се насочи от изток през океана, след това пресече Чили и премина през Аржентина, предоставяйки на местните жители гледка, която за мнозина ще бъде веднъж в живота им.

Кредит: NOAA Environmental Visualization Laboratory

Междувременно мощен ураган проникваше над Тихия океан на север от екватора и на запад от Мексико. Това е ураганът Барбара, който във вторник сутринта бе официално обявен за буря от 4-та категория с ветрове до 210 километра в час.

За щастие не се очаква да навлезе над сушата през следващите няколко дни, прекосявайки Тихия океан в югозападна посока. Той е това, което метеоролозите наричат ​​"рибна буря" (защото засяга само рибите). 

И двете явления бяха заснети на сателитните камери.

Сателитът NEXLAB улови гледката във великолепен цвят, споделена от метеоролога Дакота Смит (Dakota Smith).

Националната метеорологична служба на САЩ също излъчи видеоклип, заснет от метеоспътници, а ето и клипът на геостационарният сателит на Американската Национална океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA).

Въпреки че слънчевите затъмнения се случват няколко пъти в годината, пълните слънчеви затъмнения са редки. Следващото ще бъде не по-рано от декември 2020 г., като отново ще бъде видимо от Чили и Аржентина.

Сайтът на НАСА предоставя информация кога и къде ще се случат бъдещите затъмнения.

Източник: You Must Watch These Insanely Cool Videos of Yesterday's Solar Eclipse From Space, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !