Защо бъдещето е на концентрираната бира

След като пристигне на място може да се добави вода, за да може да се насладите на студената напитка, както винаги.

Ваня Милева Последна промяна на 26 юли 2021 в 00:01 22821 0

Кредит Unsplash

Всяка бира, не само слабите, съдържа преди всичко вода. Всъщност повечето бири са поне 90% вода. А транспортът на всичката тази вода струва много и създава много парникови газове, които допринасят за изменението на климата.

След като почистващите препарати и козметични продукти, съставени предимно от вода, започнаха да се продават във вид на концентрат и без вода, защо бирата да не последва примера им?

Новата бира прави точно това - временно отстранява водата, за да намали въглеродния отпечатък от транспорта.

Как работи: Ако премахването на вода от бирата звучи като лоша идея - помислете за факта, че компаниите, произвеждащи безалкохолни напитки, правят това постоянно, доставяйки сироп, който по-късно се комбинира с вода и газиране.

BrewVo, проектиран от Sustainable Beverage Technologies (SBT), стартираща компания в Колорадо, създава бира със значително по-малко вода от обичайното, за да намали теглото и емисиите от пренасянето на тежки бъчви и кенове с бира.

Тя може да бъде изпратена, охладена и съхранена по-ефективно и възстановена, когато стане време да се консумира.

SBT използва процес, наречен "вложена ферментация", съобщава Scientific American, за да направи концентрираната бира. Първо се ферментира по обичайния начин. След това екипът отделя алкохола и го изпраща за вторична ферментация. Процесът се повтаря няколко пъти, което води до силно концентрирана бира, която е 1/6 от теглото и обема на типичната бира.

Преди консумация на бирата може да се добави чист алкохол и вода преди бутилиране или сервиране. Концентрираната бира снижава нуждата от енергия за охлаждане, опаковане и транспортиране, намалявайки емисиите парникови газове.

Зелената бира не е само за Деня на Свети Патрик: BrewVo не е единственият начин за отделяне на водата от бирата. Машината Revos за концентриране на бира на Sandymount Technologies използва обратна осмоза за отделяне на водата за получаване на концентрирана бира. И за да намали парниковите газове, произведени по време на ферментацията, крафт пивоварната в Сидни, Young Youngs, улавя CO2 с микроводорасли, които го превръщат в кислород.

... Има ли добър вкус? Ценителите на бира навсякъде сигурно поклащат глави, казвайки „няма как, няма как да е с добър вкус“. Тъй като е трудно да се убедят любителите на бирата, SBT взе участие в състезание за вкус с безалкохолната версия на концентрираната си и разтворена бира. Техните опоненти бяха много утвърдени пивоварни. И BrewVo бирата спечели златния медал, съобщава Scientific American.

Все още не сте убедени? Предполагам, че ще трябва да го опитате сами.

Източник: Why waterless beer is the future, FreeThink*

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !