Защо едновременно пием и пушим - за да не заспим

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2015 в 15:52 9449 0

Кредит www.theatlantic.com

Американски учени са обяснили защо хората пушат, докато пият алкохол дори и тези, които не го правят трезвени. Излиза, че двете зависимости се допълват взаимно и помагат на хората да си удължат "удоволствието".

Димяща цигара в едната ръка и чаша алкохол - в другата. Типична картина. При това не рядко дори тези, които обикновено не пушат палят цигара. Този интересен феномен изследвали американски изследователи от Университета на Мисури, които са решили да открият причините. С тази цел заснели видео, на което едновременно пият бира и пушат.

Учените твърдят, че дълго време науката не е успяла да даде разумно обяснение за феномена. Невероятно, но този модел е забелязан още през 1860 г. от един от основните американски борци за морал - преподобния Джордж Траск, който казал: "Познавате ли поне един пияница, който да не пуши тютюн?"

Изследователите не са открили такъв човек, но установили, че едновременната употреба на алкохол и цигари активира системата за възнаграждение - набор от структури на нервната система, участваща в регулирането и контрола на поведението чрез положителни реакции на определени действия. Благодарение на това хората смятат, че получават повече удоволствие от едновременната употреба на алкохола и цигарите .

Учените споделят своите констатации в доклад, публикуван в научното списание Journal of Neurochemistry. Установено било, че алкохолът и цигарите влияят на базалните ганглии - комплексни струпвания от нервни клетки, разположени в човешкия мозък. Сред тези неврони има и такива, които произвеждат невротрансмитера ацетилхолин, който поддържа бодърстването на организма.

Когато човек консумира алкохол, съдържащият се в него етанол има потискащ ефект върху нервните центрове, включително и върху тези, които са отговорни за производството на ацетилхолин. Ако човек изпие много алкохол за кратко време, производството на невротрансмитера спира, започва да му се спи и в крайна сметка заспива.

Пиещият човек става като старец - при хората в напреднала възраст невроните, които произвеждат ацетилхолин, са слабо активни или умират. В резултат на това се наблюдава сънливост и нарушения в паметта. В напреднала възраст тези процеси са необратими.

При тези, които обичат да пият, поради влиянието на етанола върху невроните, произвеждащи ацетилхолин, комбинацията от алкохол с тютюнопушене особено силно състарява мозъка. Групата изследователи е установила, че цигарите частично компенсират ефекта, оказван от етанола върху базалните ганглии, тъй като никотина в тях е психоактивно вещество от групата на стимулантите - с обратен ефект на другата група, депресантите, към които стада етанола. Така, докато цигарите имат достатъчен стимулиращ ефект върху базалните ганглии, човек може да изпие повече алкохол, .

В подкрепа на изследването говори и статистиката: според последни данни, повече от 85% от хората, страдащи от алкохолна зависимост, са податливи на зависимост от никотин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !