30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо хората имат брадички, а неандерталците нямат

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 април 2015 в 07:19 57300
Забележете как съвременният череп, в ляво, има изпъкналост в долната част на лицето в сравнение с неандерталският череп в дясно. Снимка: Tim Schoon, University of Iowa

Американски учени са обяснили защо хората, единствено сред приматите, имат брадички.

В ново изследване от началото на април 2015 те оспорват констатациите на колегите си, че брадичките са възникнали заради отказа от сурова храна (преди 2 милиона година), а поради по-ниските нива на агресия и преход към живот в стабилни колективи преди няколко десетки хиляди години. 

Новото проучване е представено в списание Journal of Anatomy според прессъобщение от Университета на Айова и сайта ScienceDaily.

След биомеханичен анализ на лицевите мускули и кости на 40 души (на възраст 3-21 години), антрополозите заключили, че механичните процеси (включително дъвчене) не са в състояние да даде достатъчно съпротивление за да се създаде нова кост в долната челюст. Напротив, у хора с максимално високо натоварване в областта на челюстите, брадичките им са най-близки до детските и практически не се забелязват.

Авторите на изследването смятат, че брадите са се появили вследствие на намаляване на площта на лицето (хората имат 15% по-малко, отколкото неандерталците) - така долната челюст се издава напред автоматично.

Учените от Университета на Айова обясняват намаляването със снижението концентрацията на определени хормони - преди всичко на "хормона на агресията" тестостерона. Този процес е започнал преди около 80 000 години, когато в човешкото общество са започнали да се оформят здрави колективи, хората започнали да общуват и да се разбират, твърдят антрополозите.

Освен заради отказа от сурова храна, сред антрополозите е имало мнение и че основна причина за произхода на брадичката е половия отбор. Твърдеше се, че силната брадичка показва повишени нива на тестостерон и добра наследственост при мъжете. Но слабото място на тази теория е, че и жените имат брадички.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.