06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Застрашават ни отдавна забравени болести - децата бежанци са без нито една ваксинация

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 септември 2015 в 15:57 101111
Нигяр Джафер

Бежанската вълна е заплаха за европейското обществено здраве. Децата, които идват в Европа, включително в България, нямат нито една ваксинация и това поражда риска от възраждането на вече забравени заболявания, предупреди бившият председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер, модератор на кръгла маса „Ваксините – мит и реалност. Съвременното състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката”, организирана от фондация „МОСТ – медии, общество, семейство, традиции” и проведена днес във Велико Търново.

Най-много се боим от полиомиелита, а също и от други заболявания, срещу които има ваксини – морбили, рубеола, паротит, допълни проф. Радка Аргирова, вирусолог в болница „Токуда”, която беше основен лектор на кръглата маса.

Най-застрашени в тази ситуация са децата у нас, които по една или друга причина не са били ваксинирани срещу тези страшни заболявания.

Д-р Джафер увери, че здравното министерство прави необходимото, за да се ваксинират тези деца и посъветва държавата да поиска финансова помощ от Европа, за да издържи финансово на натиска.

Не по-малка заплаха за възраждането на отдавна забравени страшни болести, ликвидирани с ваксинациите, са както ромските общности, в които масово такива не са извършвани, така и набиращите все повече сила антиваксинални движения, предупреди д-р Джафер.

Факт е и завръщането на коклюша и туберкулозата, показват данните на СЗО.

Данните сочат още, че на всеки 20 секунди умира по едно дете от заболявания, които са предотвратими чрез ваксина.

Всяка година 10.6 млн. деца умират, преди да са навършили 5 г., а 1.4 млн. от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация.


поп Дръвчо 16.09 2015 в 16:32 1
+ 5
- 1
Очаквайте и още.

Прочее, не всички бежанци са толкова зле. Сирия преди Асад да свърши кинтите си беше държава и такива евтини жестове към населението си правеше. Друг въпрос че никой няма да си дойде с медицинския картон, надлежно преведен от арабски и заверен от МВНР. По-добре на всички дето се позадържат да им се нашие на нова сметка всичко по българския имунизационен календар. Скъпо няма да е, а който мрънка без уважителна причина може да бъде пратен обратно. С един куршум - 3 заека.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.