Земята ще стане планета, обградена с пръстени от боклук, подобно на Сатурн (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 ноември 2021 в 00:01 16041 1

Космически боклук. Кредит: Wikimedia Commons

Земята образува подобни на сатурновите пръстени, направени от космически боклук. Професор Джейк Абът заявява, че "Земята е на път да има свои собствени пръстени. Те просто ще бъдат направени от боклуци."

Имаме огромен проблем с космическия боклук - и проблемът само ще се влошава, тъй като все повече компании и правителства изстрелват спътници, космически кораби, сонди и дори туристи в космоса.

Докато голяма част от това, което изпращаме в орбита, в крайна сметка пада обратно в земната атмосфера, където изгаря, но голяма част от това остава - докато не разберем как да направим нещо по въпроса.

Нещата могат да станат толкова зле, прогнозира професорът от Университета в Юта Джейк Абът (Jake Abbott), че Земята скоро може да започне да прилича много на Сатурн.

„Земята е на път да има свои собствени пръстени“, заявява той пред The Salt Lake Tribune. "Те просто ще бъдат направени от боклуци."

Според Европейската космическа агенция около 170 милиона парчета космически боклук, по-големи от един милиметър, вече са в орбита. Приблизително 670 000 от тях са по-големи от един сантиметър.

Благодарение на компании като SpaceX, които изстрелват свои собствени многобройни съзвездия от спътници, орбитата на нашата планета е по-натоварена от всякога. Това означава, че също така се увеличава рискът от сблъсък, който може да доведе до още повече, по-малки парчета космически боклук.

Симулациятна грандиозния план на SpaceX за глобален широколентов интернет. Червено: първа фаза на 550 км. Бяло и синьо: 2-ра фаза: 1110 до 1325 км. Жълто: 7 577 жълти VLEO сателита 335-345км.

Сега учените се опитват да разберат как да се справят с проблема. Абът смята, че един от начините за разчистване на космическия боклук може да бъде използването на магнити.

Чрез завъртане на магнит в края на роботизирана ръка, отделни парчета космически боклук могат да бъдат контролирани и забавяни, както е описано в скорошна статия на Абът, публикувана в списание Nature.

"Има обекти, за които е желателно безконтактно сръчно манипулиране, които не съдържат значително количество феромагнитен материал, но съдържат електропроводим материал. Променящите се във времето магнитни полета генерират вихрови токове в проводимите материали с резултантни сили и въртящи моменти, дължащи се на взаимодействието на вихровите токове с магнитното поле. Това явление преди е било използвано за предизвикване на съпротивление за намаляване на движението на обектите, когато те преминават през статично поле, или за прилагане на сила върху обект в една посока с помощта на динамично поле, но не е използвано за извършване на типа манипулация на проводими обекти, която е демонстрирана с феромагнитни обекти".

"Тук показваме, че манипулирането с шест степени на свобода на проводими обекти е възможно чрез използване на множество въртящи се магнитни диполни полета. Използвайки анализ на размерите, комбиниран с физични компщтърни симулации и експериментална проверка, ние характеризирахме силите и въртящите се моменти, генерирани върху проводяща сфера във въртящо се магнитно диполно поле", пишат изследователите в статията си.

„По принцип създадохме първия в света атракторен лъч“, отбелязва изследователят пред The Salt Lake Tribune. „Сега това е просто въпрос на инженерно решение, изграждане и пускане в действие."

Справка: Pham, L.N., Tabor, G.F., Pourkand, A. et al. Dexterous magnetic manipulation of conductive non-magnetic objects. Nature 598, 439–443 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03966-6

Източник: Professor Says Earth Is Forming Saturn-Like Rings Made of Space Junk, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

25.11 2021 в 15:26

Абсолютен Айзък Азимов, превръщащ се реалност! Язък, Азимов...